Każdy rodzic wie, że w codziennym jadłospisie jego pociechy powinny znaleźć się dania smaczne, zdrowe i sycące. Do takich właśnie należą zupy dla dzieci. Jednak nie zawsze maluchy chętnie wcinają tradycyjne i tak lubiane przez dorosłych dania. Jak więc przekonać dziecko do nowych smaków i nieznanych mu jeszcze konsystencji, a jednocześnie nie zniechęcić go do tak wartościowych posiłków?
Smaczne i kolorowe zupy dla dzieci
Nie tylko dzieci, ale i dorośli jedzą przede wszystkim oczami – chętniej próbują tego, co jest kolorowe, ładnie ułożone na talerzu i przyciąga wzrok. To właśnie sprawia, że każdy posiłek podawany maluchom powinien zachęcać do zjedzenia. Jednym z pierwszych dań, jakie mogą gościć na stole są zupy dla dzieci – mogą być podawane nawet tuż po ukończeniu 4. miesiąca życia. Warto też zwrócić uwagę na to, w czym podajemy jedzenie – talerze, sztućce czy podstawka z bajkowym motywem mogą sprawić, że dziecko zainteresuje się jedzeniem. Nie bez znaczenia jest oczywiście także samo danie. Powinno ono ładnie pachnieć i o czym warto pamiętać zwłaszcza przy zupach, nie być zbyt gorące. Smak powinien natomiast być delikatny, ale nie mdły – warto zatem użyć do gotowania zup esencjonalnych bulionów mięsnych lub warzywnych o wyrazistych, lecz nie aż nazbyt smakach. Alternatywą dla tradycyjnych zup są dania w słoiczkach (zobacz http://humana-baby.pl/kategoria/posilki-warzywne-100-organic), które zostały dostosowane do potrzeb dziecięcych organizmów zarówno pod kątem walorów odżywczych, jak i smakowych. Zwłaszcza młodzi rodzice mogą czerpać z nich inspiracje i na ich wzór przygotowywać autorskie posiłki dla siebie i swoich pociech.
Dlaczego warto podawać zupy już najmłodszym dzieciom?
Chyba każdy z nas pamięta, jak dziadkowie i rodzice powtarzali, żeby zjeść chociaż kilka łyżek zupy, bo dzięki temu będziemy duzi i zdrowi. Również dziś niewiele się w tej kwestii zmieniło i zupy dla dzieci są popularnym daniem goszczącym na niejednym stole. Zmienił się natomiast sposób ich przyrządzania. Nadal są one pełne zdrowych i niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników. Stały się jednak nieco bardziej różnorodne, dzięki czemu idealnie spełnią oczekiwania rodziców, jak i samych dzieci. Zupy gotowane na różnym rodzaju mięsa dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, takich jak białko, żelazo, magnez, cynk i witaminy z grupy B. Warzywa natomiast są cennym źródłem witamin A, C, E i K oraz błonnika, fosforu, potasu, wapnia, kwasu foliowego i wielu innych substancji korzystnie wpływających na prawidłowy rozwój dziecka. Za podawaniem dzieciom zup przemawia także fakt, że zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym doskonale rozgrzewają one organizm, dzięki czemu wzmocniony zostaje także układ odpornościowy, narażony na działanie chorobotwórczych wirusów i bakterii. Zupy przygotowywane dla dzieci są także doskonałym sposobem nawodnienia organizmu, co ma szczególne znaczenie zwłaszcza w momencie osłabienia organizmu i brakiem apetytu. Jednocześnie, są one lekkostrawne, czyli nie powodują problemów z delikatnym przewodem pokarmowym.
Przygotowanie zup dla dzieci nie jest tak trudnym zadaniem, jak się młodym rodzicom wydaje. Wystarczy bowiem dobrać odpowiednie składniki i zabrać się za gotowanie. Do wyboru jest wiele rodzajów mięsa, warzyw, kasz, makaronów, dzięki czemu niemal codziennie można serwować dziecku inne dania i dostarczać mu coraz to nowych wrażeń smakowych. Warto też pamiętać, że im wcześniej przyzwyczaimy naszą pociechę do rożnych smaków wielu domowych dań, tym chętniej w przyszłości będzie ona próbować nowych potraw i produktów spożywczych, a dzięki temu uniknie problemów zdrowotnych, takich jak anemia, osłabienie organizmu, bóle stawów czy znaczące niedobory podstawowych witamin i minerałów.