Yerba mate to ziele ostrokrzewu paragwajskiego, które słynne jest z posiadania dużej ilości związków czynnych – substancji biologicznych mających lecznicze właściwości. Oprócz nich jest też pobudzająca, rozluźniająca i znacznie zdrowsza od innych napojów czy naparów z kofeiną! Yerba mate ma działanie antybakteryjne, wspomagające trawienie i prawidłową przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, jest wspaniała przy przeziębieniach czy osłabieniu. A nawet poprawia koncentrację, jasność umysłu i zdolność kojarzenia, będąc świetną towarzyszką podczas pracy zarówno mentalnej, jak i fizycznej. I jeśli o tym mowa – sprawdzi się także w przypadku osób, które ćwiczą i trenują! To bomba witamin i minerałów! W suszu ostrokrzewu paragwajskiego występują witaminy B1, B2, A, C, E, H oraz minerały: magnez, sód, potas, żelazo, miedź, siarka, mangan, fosfor, krzem.
Yerba mate i magnez
W przeciwieństwie do kawy, której wysokie stężenie kofeiny wypłukuje z ciała magnez, yerba mate go uzupełnia. Niedobór magnezu często objawia się drżeniem/drganiem mięśni, np. powiek, a także skurczami czy ogólnym zmęczeniem. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów, dostarczając energię do tkanek oraz komórek – także komórek nerwowych w mózgu. Dodatkowo yerba mate poprawia trawienie, przeciwdziała kamieniom nerkowym, reguluje pracę tarczycy i rozszerza drogi oddechowe. Jego stężenie w yerba mate pozwala uzupełnić wszelkie niedobory, a obecna w niej również teofilina powiększa działanie na głęboki oddech i sprawność układu moczowego!
Yerba mate i tiamina (B1)
Tiamina, czyli witamina B1 także jest obecna w yerba mate. Wspomaga pracę serca, bierze udział w metabolizmie tkanki nerwowej, zabiega kumulowaniu się toksyn czy metali ciężkich w organizmie. Jest też remedium na depresję i stany lękowe. Dzięki niej yerba mate to dobry napar na przeziębienia, a nawet na zapobieganie chorobom. Już po kilku pierwszych łykach czujemy się doładowani i wzmocnieni, ponieważ uzupełniamy kompleks minerałów i witamin, jaki jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Yerba mate polecamy zatem osobom zmagającym się ze słabą odpornością, trudnościami metabolicznymi oraz stanami lękowymi czy depresyjnymi. Wzmacniający napar z yerba mate pomoże w utrzymaniu zdrowia i sprawności!
Zgodnie z tradycyjnymi metodami sporządzania naparu, do przygotowania Yerba Mate potrzebujemy:
- Matero, czyli niewielkiej misy, wykonanej z owocu tykwy lub naczynia, w którym zastosowano drewno takich gatunków roślin, jak Algarrobo lub Santo Polo. W celu przyrządzenia Yerba Mate zgodnie z tradycyjnymi metodami, każde nowe naczynie należy odpowiednio przygotować – sposoby te określane są jako curado. Konieczne jest posmarowanie wnętrza misy masłem i pozostawienie na 3 dni. W trakcie pierwszych tygodni należy też w naczyniu zostawiać fusy Yerba Mate. Nieco odmienne metody stosuje się podczas curado calabazy (tykwy). Połowę tykwy zapełniamy suszem, a następnie zalewamy je wodą, której temperatura wynosi 750C. Następnie do naparu należy dodać niewielką ilość mocnego alkoholu i odstawić tak przygotowaną Yerba Mate na okres od 3 do 7 dni. Po upływie tego czasu konieczne jest wyskrobanie z wnętrza tykwy resztek owocu – idealnie do wykonania tej czynności nadaje się łyżeczka od herbaty.
- Bombilli – rurki, wykonanej z bambusa lub najczęściej stali nierdzewnej. Każde tego typu naczynie posiada specjalnie sitka filtrujące, przepuszczające tylko napar. Ustnik tradycyjnej rurki bardzo często wyposażony jest w oryginalnie ozdobiony pierścień, służący do chłodzenia Yerba Mate.
Aby przygotować Yerba Mate w tradycyjny sposób za pomocą tykwy, należy:
- napełnić naczynie herbatką do 1/2 lub 3/4 wysokości,
- nakryć naczynie ręką, a następnie delikatnie potrząsnąć w górę oraz w dół. W następnej kolejności konieczne jest przechylenie tykwy w taki sposób, by Yerba Mate pozostała po jednej stronie naczynia,
- wprowadzać rurkę do tej części tykwy, w której nie ma suszu,
- dolać wody o temperaturze 75 st. C do górnej części naczynia.
Niewskazane jest mieszanie Yerba Mate za pomocą bombilli. Napar można zalewać do momentu, w którym utrzymuje on swój smak – zwykle susz zaparzać można około 6-7 razy.
Yerba Mate Terere: Idealny napój na upalne lato!
Yerba mate terere, tradycyjny napój z Ameryki Południowej, to prawdziwe wybawienie na gorące, letnie dni. Znany ze swoich orzeźwiających właściwości, ten napój jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów i naturalnej kofeiny, może pomóc utrzymać energię przez cały dzień.
Terere przygotowuje się, zalewając susz yerba mate zimną wodą, co daje napój o wyjątkowo orzeźwiającym smaku. W przeciwieństwie do tradycyjnej yerba mate, która jest parzona na gorąco, terere jest idealne na upalne dni, kiedy potrzebujemy szybkiego i skutecznego sposobu na ochłodzenie.
Jak przygotować Yerba Mate Terere
Przygotowanie tego napoju jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy:
- Napełnić naczynie suszem yerba mate do około połowy.
- Dodać zimną wodę, tak zimną wręcz lodowatą wodę
- Opcjonalnie dodać kostki lodu, aby napój był jeszcze bardziej orzeźwiający.
- Niektórzy dodają do terere plasterki cytryny lub mięty, aby dodać napojowi dodatkowego, świeżego smaku.
Ważne jest, aby po zalaniu suszu wodą, poczekać kilka minut, zanim zaczniemy pić.
Dzięki swoim właściwościom orzeźwiającym, terere jest również doskonałym sposobem na pobudzenie organizmu podczas gorących, letnich dni.
Artykuł powstał we współpracy ze sklepem https://www.yerbamarket.com/