Napar yerba mate na zimową chandrę i dla zdrowia

Yerba mate to ziele ostrokrzewu paragwajskiego, które słynne jest z posiadania dużej ilości związków czynnych – substancji biologicznych mających lecznicze właściwości. Oprócz nich jest też pobudzająca, rozluźniająca i znacznie zdrowsza od innych napojów czy naparów z kofeiną! Yerba mate ma działanie antybakteryjne, wspomagające trawienie i prawidłową przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, jest wspaniała przy przeziębieniach czy osłabieniu. A nawet poprawia koncentrację, jasność umysłu i zdolność kojarzenia, będąc świetną towarzyszką podczas pracy zarówno mentalnej, jak i fizycznej. I jeśli o tym mowa – sprawdzi się także w przypadku osób, które ćwiczą i trenują! To bomba witamin i minerałów! W suszu ostrokrzewu paragwajskiego występują witaminy B1, B2, A, C, E, H oraz minerały: magnez, sód, potas, żelazo, miedź, siarka, mangan, fosfor, krzem.

Yerba mate i magnez

W przeciwieństwie do kawy, której wysokie stężenie kofeiny wypłukuje z ciała magnez, yerba mate go uzupełnia. Niedobór magnezu często objawia się drżeniem/drganiem mięśni, np. powiek, a także skurczami czy ogólnym zmęczeniem. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów, dostarczając energię do tkanek oraz komórek – także komórek nerwowych w mózgu. Dodatkowo yerba mate poprawia trawienie, przeciwdziała kamieniom nerkowym, reguluje pracę tarczycy i rozszerza drogi oddechowe. Jego stężenie w yerba mate pozwala uzupełnić wszelkie niedobory, a obecna w niej również teofilina powiększa działanie na głęboki oddech i sprawność układu moczowego!

Yerba mate i tiamina (B1)

Tiamina, czyli witamina B1 także jest obecna w yerba mate. Wspomaga pracę serca, bierze udział w metabolizmie tkanki nerwowej, zabiega kumulowaniu się toksyn czy metali ciężkich w organizmie. Jest też remedium na depresję i stany lękowe. Dzięki niej yerba mate to dobry napar na przeziębienia, a nawet na zapobieganie chorobom. Już po kilku pierwszych łykach czujemy się doładowani i wzmocnieni, ponieważ uzupełniamy kompleks minerałów i witamin, jaki jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Yerba mate polecamy zatem osobom zmagającym się ze słabą odpornością, trudnościami metabolicznymi oraz stanami lękowymi czy depresyjnymi. Wzmacniający napar z yerba mate pomoże w utrzymaniu zdrowia i sprawności!

Zgodnie z tradycyjnymi metodami sporządzania naparu, do przygotowania Yerba Mate potrzebujemy:

  • Matero, czyli niewielkiej misy, wykonanej z owocu tykwy lub naczynia, w którym zastosowano drewno takich gatunków roślin, jak Algarrobo lub Santo Polo. W celu przyrządzenia Yerba Mate zgodnie z tradycyjnymi metodami, każde nowe naczynie należy odpowiednio przygotować – sposoby te określane są jako curado. Konieczne jest posmarowanie wnętrza misy masłem i pozostawienie na 3 dni. W trakcie pierwszych tygodni należy też w naczyniu zostawiać fusy Yerba Mate. Nieco odmienne metody stosuje się podczas curado calabazy (tykwy). Połowę tykwy zapełniamy suszem, a następnie zalewamy je wodą, której temperatura wynosi 750C. Następnie do naparu należy dodać niewielką ilość mocnego alkoholu i odstawić tak przygotowaną Yerba Mate na okres od 3 do 7 dni. Po upływie tego czasu konieczne jest wyskrobanie z wnętrza tykwy resztek owocu – idealnie do wykonania tej czynności nadaje się łyżeczka od herbaty.
  • Bombilli – rurki, wykonanej z bambusa lub najczęściej stali nierdzewnej. Każde tego typu naczynie posiada specjalnie sitka filtrujące, przepuszczające tylko napar. Ustnik tradycyjnej rurki bardzo często wyposażony jest w oryginalnie ozdobiony pierścień, służący do chłodzenia Yerba Mate.

Aby przygotować Yerba Mate w tradycyjny sposób za pomocą tykwy, należy:

  • napełnić naczynie herbatką do 1/2 lub 3/4 wysokości,
  • nakryć naczynie ręką, a następnie delikatnie potrząsnąć w górę oraz w dół. W następnej kolejności konieczne jest przechylenie tykwy w taki sposób, by Yerba Mate pozostała po jednej stronie naczynia,
  • wprowadzać rurkę do tej części tykwy, w której nie ma suszu,
  • dolać wody o temperaturze 75 st. C do górnej części naczynia.

Niewskazane jest mieszanie Yerba Mate za pomocą bombilli. Napar można zalewać do momentu, w którym utrzymuje on swój smak – zwykle susz zaparzać można około 6-7 razy. Smacznego!

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem https://www.yerbamarket.com/

5 1 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
Ze względu na spam wyłączona została możliwość wstawiania linków w komentarzach. Komentarze zawierające odnośniki będą kasowane.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments