Nie ma grilla bez ketchupu Pudliszki, Kamis czy Dawtona! To nasz ulubiony dodatek, który króluje w sezonie grillowym. Jeśli przyrządzamy mięso, ketchup, musztarda i majonez to podstawa – podobnie jak świeże pomidory i ogórki kiszone. Poniżej kilka inspirujących przepisów na dania z grilla – gotuj jak Beata Śniechowska i zaproś na spotkanie znajomych, aby popisać się swoimi kulinarnymi zdolnościami!
Co prawda trudno stawać w szranki ze zwycięzcami programów kulinarnych – jak Beata Śniechowska czy Marcin Przybysz, ale warto czerpać inspirację i starać się gotować coraz lepiej i ciekawiej. Zwykły grill nie musi być nudny – wystarczy zadbać o odpowiednie dodatki lub przygotować wyjątkową marynatę na bazie ketchupu Pudliszki, musztardy lub sosu sojowego. W kuchni warto eksperymentować!
Ketchup Pudliszki, Develey czy Dawtona – podstawa marynaty
Mięso z grilla wiele zyskuje, jeśli jest odpowiednio zamarynowane. Jako bazę weź ketchup, miód, czosnek oraz ulubione zioła, np. mieszankę ziołową na grilla. Wymieszaj olej z ketchupem, wyciśnij lub drobno posiekaj czosnek i dodaj zioła. Kotlety, np. z karkówki rozbij tłuczkiem, smaruj marynatą i włóż na noc lub na kilka godzin do lodówki. Następnego dnia grilluj przez około 10 minut i serwuj z ziemniakami i sałatką.
Piersi z kurczaka z grilla
Możesz też po prostu zgrillować piersi z kurczaka, ale warto je wcześniej przygotować. Polecamy przyrządzić marynatę – w misce wymieszaj ketchup Pudliszki lub inny, musztardę, olej sezamowy, słodką paprykę, czosnek, a także sól, pieprz i zioła. Natrzyj energicznie filety z piersi kurczaka i schowaj na noc do lodówki, a następnego dnia zgrilluj. Będą świetnie komponować się z grillowanymi warzywami, np. cukinią i papryką.
Dip do warzyw
Jeśli chętnie jadasz warzywa z grilla, możesz przygotować do nich kilka dipów. Najpierw pokrój w słupki selera naciowego, zgrilluj paprykę, cukinię, bakłażana lub pieczarki, a następnie serwuj je z różnymi dodatkami. Sosy to domena popularnych kucharzy, takich jak Beata Śniechowska czy Magda Gessler. Podkreślają smak i wydobywają z potrawy to, co najlepsze. Wyjątkowo lubiane są te na bazie ketchupu czy musztardy, ale dla dbających o linię idealne będą lekkie sosy z jogurtem naturalnym lub z oliwą z oliwek bądź olejem lnianym i świeżymi ziołami.
Na grillu warto zadbać nie tylko o dania główne – mięso, ryby czy warzywa – ale także dodatki, gdyż często to one decydują o smaku serwowanych potraw i powodzeniu naszego grillowego spotkania.