Podczas tradycyjnego gotowania z garnka, obok pary, ucieka również wiele składników odżywczych, szczególnie witamin i minerałów. Te straty sięgają średnio 40 procent. Takie potrawy są zdecydowanie uboższe w witaminę C, A, E oraz witaminy z grupy B. Co zrobić, żeby cieszyć się pełnią smaków i wartości odżywczych? Gotuj na parze!
Aby cieszyć się zdrowiem i wspaniałym smakiem potraw, zacznij przyrządzać je w odpowiednim naczyniu do gotowania na parze. Taka forma przyrządzania jedzenia jest zdecydowanie najzdrowsza. Temperatura pary sięga 120 stopni Celsjusza, podczas gdy wrząca woda osiąga maksymalnie 100 stopni Celsjusza. To oznacza, że potrawy z pary poddawane są obróbce termicznej przez krótszy czas. Warzywa zachowują piękny kolor i mają wyrazisty smak, a mięso i ryby są lekkostrawne i zdrowsze. Para świetnie wydobywa również smak kasz i ryżu.
W czym gotować?
Niezbędnikiem podczas takiej formy przyrządzania potraw jest odpowiednie naczynie do gotowania na parze. W ofercie znajdziemy między innymi naczynie wykonane ze szlachetnej stali chromowo-niklowej marki Philipiak. To niekwestionowany numer jeden wśród tego typu produktów. Został wykonany z wysokiej jakości materiałów, które nie wchodzą w reakcję z żywnością. Potrawy są zdecydowanie smaczniejsze, ale również zdrowsze.
Dla wygodnego i bezpiecznego gotowania ergonomiczne uchwyty wykonano z materiałów termoizolacyjnych, które nie nagrzewają się. Naczynie do gotowania na parze posiada satynowe wnętrze, niezwykle odporne na zadrapania i ułatwiające czyszczenie. To wyjątkowo wytrzymały produkt.
Jak gotować?
Odpowiednie naczynie do gotowania na parze to jedno, trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Produkty należy układać w naczyniu równomiernie, najlepiej cienką warstwą, tak, by nie stykały się z wodą. Dobrze dopasowana pokrywka nie pozwoli uciekać parze. Woda powinna gotować się delikatnie, a produkty należy wkładać, dopiero gdy zacznie wrzeć.
Potraw nie solimy przed gotowaniem. Łatwo je przesolić, bo para wydobywa zawartą w produktach sól. Doprawić zawsze można na talerzu. Warto jednak do przyrządzanych w naczyniu do gotowania na parze potraw dodawać świeże i suszone zioła. Można je również wsypać do wody. Dzięki temu posiłki będą smaczniejsze i zdrowsze.
Co gotować?
W naczyniu do gotowania na parze można przyrządzić właściwie wszystko. Różnego rodzaju mięsa, pokrojone na porcje i przyprawione ziołami, będą lekkostrawne i pełne smaku. Podobnie z warzywami, które lubią się rozgotowywać. Na parze im to nie grozi. Będą jędrne i pyszne. Na smaku zyskają również ryby, zwłaszcza jak skropisz je cytryną, a do gotującej wody dolejesz białego wina.
Dzięki przygotowywaniu potraw w naczyniu do gotowania na parze Twój jadłospis zyska na wartości. Taki sposób przyrządzania pozwala bowiem zachować zdecydowanie więcej witamin i minerałów niż podczas tradycyjnego gotowania. Potrawy będą bogatsze w witaminę C, A i E oraz witaminy z grupy B, a Ty poczujesz się zdrowsza i piękniejsza!