Wbrew pozorom frytkownica może przygotować dla Ciebie dużo więcej niż same frytki. Prezentujemy Ci przepisy trzech pysznych dań wegetariańskich, które przyrządzisz we frytkownicy praktycznie bez tłuszczu!

Frytkownica – tylko frytki?
Niewątpliwą zaletą frytkownicy beztłuszczowej w porównaniu do tradycyjnej patelni jest możliwość wydobycia chrupkości potrawy bez konieczności zanurzania jej w litrach gorącego tłuszczu. To urządzenia o wszechstronnym zastosowaniu, w których możesz:
- smażyć,
- piec,
- grillować,
- opiekać.
Tyle możliwości przygotowania posiłków dla całej rodziny! Szczególnie polecamy dania wegetariańskie, które przygotujesz łatwo i szybko. Poniżej znajdziesz propozycje 3 dań bezmięsnych do przygotowania we frytkownicy.
Łosoś w sezamie
W codziennej diecie zwykle zapominamy o niezwykłych właściwościach ryb. Zawierają witaminę D, są również bogate w kwasy omega-3 – wspomagają pracę mózgu, serca oraz wzroku. Dzięki frytkownicy beztłuszczowej będziesz mógł częściej przygotowywać pyszną, chrupiącą a także zdrową potrawę z rybą w roli głównej.
Do przygotowania dania z łososia potrzebujesz:
- filety z łososia, bez skóry,
- sok z cytryny,
- odrobinę soli,
- sezam (1 łyżkę),
- olej (roślinny),
- ulubione przyprawy do ryb.
Łososia należy umyć, pokroić i skropić cytryną, następnie natrzeć przyprawami. Sezam upraż na patelni, możesz także posypać nim łososia po uprzednim włożeniu ryby do frytkownicy. Do pojemnika dodaj odrobinę oleju. Całość smaż przez kilkanaście minut. Ryba będzie idealnie komponować się z warzywnymi frytkami – przepis zamieszczamy poniżej.
Czipsy warzywne (a’ la frytki)
Kto powiedział, że frytki można przygotować tylko z ziemniaków? Wnieś odrobinę koloru na swój talerz dzięki frytkom warzywnym. Potrzebujesz:
- kilku marchewek,
- parę pietruszek (korzeń),
- korzeń selera,
- zioła prowansalskie,
- odrobinę oliwy.
Warzywa umyj i obierz. Pokrój w cienkie plastry (jak frytki). Wrzuć do miski i wymieszaj z oliwą oraz ziołami prowansalskimi (możesz dodać innych przypraw). Całość przełóż do frytkownicy i smaż 20-30 minut (czas zależy od grubości plastrów).
Gruszki z konfiturą
Nie masz pomysłu na słodki deser? Wypróbuj ten przepis – będziesz zaskoczony! Potrzebujesz:
- gruszki – ilość zależy od Ciebie,
- ulubioną konfiturę,
- cukier waniliowy.
Gruszki umyj i obierz. Przekrój na pół, wydrąż pestki. Natrzyj owoce cukrem waniliowym i odstaw na ok. 10 minut. Następnie wstaw je do frytkownicy. Smaż ok. 7 minut. Ułóż gruszki na talerzach i wypełnij połówki ulubiona konfiturą. Smacznego!
Frytkownica bez tłuszczu?
Klasyczne frytkownice mogą kojarzyć Ci się z olejem, który wlewało się w dużych ilościach, a smażenie potraw polegało na zanurzaniu ich w gorącym tłuszczu. Czasy jednak się zmieniły, tak jak nasze podejście do odżywania – decydujemy się częściej na dania pozbawione mięsa, sięgając po warzywa oraz ryby.
Współczesna frytkownica to zaawansowana technologicznie pomoc kuchenna, dzięki której w jednym urządzeniu będziesz w stanie przygotować zróżnicowane i pyszne dania dla całej rodziny. Frytkownica beztłuszczowa AirFryer Explore 6 marki Electrolux jest właśnie takim sprzętem. Przygotujesz pyszne i chrupiące potrawy przy minimalnej ilości tłuszczu. Dostępne programy umożliwią Ci dostosowanie parametrów do danego dania, aby go nie wysuszyć bądź przypalić. Nie tylko przygotowanie posiłku, ale także czyszczenie frytkownicy jest niezwykle proste. Szuflada oraz kosz do smażenia możesz wyjąć i myć w zmywarce. Spróbuj – nie będziesz chciał/a się z nią rozstać!