Wyposażenie restauracji to wybór odpowiedniego sprzętu oraz mebli, ale poza urządzeniami służącymi do przygotowywania potraw ważne są też te do napojów – m.in. warnik do wody. To podstawa w każdym lokalu – restauracji, barze, stołówce, sali weselnej lub bankietowej czy firmie cateringowej.
Do czego służy warnik gastronomiczny?
Profesjonalny warnik do wody – potocznie zwany zaparzaczem – to sprzęt gastronomiczny służący do gotowania wody i jej dystrybucji. Potrafi zagotować bardzo dużą ilość wody w stosunkowo krótkim czasie. Dzięki niemu wiele osób, np. podczas śniadania w restauracji hotelowej, może przygotować herbatę, kawę lub inny ciepły napój.
Można w nim zagotować lub podgrzać też inne napoje do konkretnej temperatury i utrzymywać ją na wybranym poziomie. Przed zakupem konkretnego modelu warto jednak zwrócić uwagę na kilka parametrów.
Warnik nie tylko do wody
Warnik do wody to ważny element wyposażenia każdego lokalu, ale mają one znacznie szersze zastosowanie niż podgrzanie wody. Przydadzą się również w procesie warzenia wina, piwa, naparów ziołowych, czekolady itd. Pozwalają zaoszczędzić czas i pieniądze, a także gwarantują wygodę dla pracowników kuchni, kuchennego zaplecza, firmy cateringowej czy gości.
Czym kierować się, wybierając warnik?
Wybierając warnik do wody, warto wziąć pod uwagę kilka kwestii, m.in. jego pojemność. Wynika ona w dużym stopniu z rodzaju biznesu i zapotrzebowania. Do kawiarni model 10-litrowy powinien być wystarczający, w firmie cateringowej czy restauracji hotelowej lepiej zainwestować w urządzenie o pojemności ok. 15-30 litrów. Pojemność w dużym stopniu wpływa też na cenę danego urządzenia.
Równie istotna jest moc warnika, gdyż to od niej zależy czas podgrzania wody. Mimo tej zalety trzeba pamiętać, że wiąże się to z większym zapotrzebowaniem energetycznym, czyli wyższymi rachunkami za pobraną energię. Poza tym wielkość urządzenia wpływa też na czas, jakiego będzie ono potrzebować do zagotowania określonej ilości wody.
Warto wiedzieć, że płyny mogą pozostać w warniku nawet na kilka dni ze względu na szczelne zamknięcie. Zwróć uwagę także na termostat i możliwość regulacji zakresu temperatury – im będzie on większy, tym szerszą swobodę w przygotowywaniu napojów będzie miał nasz gość, personel itd.
Solidny warnik ze stali nierdzewnej
Niezwykle ważna jest także jakość wykonania i wygoda użytkowania warnika. Z urządzenia będą korzystać klienci, dlatego polecamy warniki ze stali nierdzewnej. Będą one wytrzymałe na często i intensywną eksploatację, a także łatwe w utrzymaniu w czystości. Warto też zwrócić uwagę na dodatkowe elementy, jak m.in. nóżki, kranik, uchwyty itd. Powinny być wygodne, stabilne i wytrzymałe.