Deska do krojenia to z pozoru narzędzie proste i niedoceniane, jednak każdy szef kuchni wie, że jest ona artykułem absolutnie podstawowym, bez którego najwięksi wirtuozowie sztuki kulinarnej nie byliby w stanie tworzyć swoich wykwintnych dań, będących rozkoszą dla podniebienia zamawiających. Podobnie jak w przypadku zestawu noży, deska do krojenia przeznaczona do użytku w warunkach zwiększonej eksploatacji, jak to ma miejsce w kuchniach przemysłowych musi spełniać najwyższe normy jakości i wykonania, aby zagwarantować długą żywotność oraz niezawodność w każdej profesjonalnej kuchni.
Tradycyjnie, deska do krojenia była wykonywana z drewna i ten materiał ma również dzisiaj wielu zwolenników. Za takim rozwiązaniem przemawiają kwestie ekologiczne, gdyż są one wykonywane z użyciem tradycyjnych metod, z materiałów biodegradowalnych i przyjaznych środowisku, przy minimalnym udziale maszyn oraz obciążających środowisko technologii. Jednak nie tylko zwolennicy dbałości o naszą planetę wybierają deski drewniane. Nierzadko o wyborze decydują również względy estetyczne i dopasowanie narzędzi i akcesoriów do wystroju kuchni bądź restauracji. Ma to znaczenie szczególnie podczas live cooking. Deska do krojenia niejednokrotnie jest wdzięcznym materiałem dla fotografów, gdyż pięknie prezentuje się jako tło artystycznych fotografii jedzenia. Jest także często preferowana przez kucharzy oraz szefów kuchni, którzy wykazują przywiązanie do tradycyjnych rozwiązań.
Jednak, rozważając wyposażenie kuchni, warto również wziąć pod uwagę deski do krojenia wykonane z tworzyw sztucznych. Ich parametry oraz wygląd dostosowane są do wymagań kuchni na miarę dwudziestego pierwszego wieku. Są odporne na zarysowania, nie wchłaniają zapachów krojonego pożywienia ani wody oraz mogą zostać z łatwością wyczyszczone przy użyciu zmywarki. Nie wymagają również procesu starannego suszenia, który w przypadku desek drewnianych jest koniecznością, dla zachowania ich higieny oraz długiego okresu żywotności. Deska do krojenia wykonana z polietylenu jest również bezpieczna dla noży, co sprawia, że znajduje się w ścisłej czołówce desek stosowanych w gastronomii, tuż obok desek wykonanych z twardego drewna.
Wybierając krajalnice do wędlin oraz do sera warto kierować się nie tylko parametrami użytkowymi, ale także długą żywotnością ostrzy, starannym wyprofilowaniem oraz największymi normami bezpieczeństwa. Duże znaczenie mają również kwestie czyszczenia poszczególnych komponentów urządzenia – dobra krajalnica jest zaprojektowana w sposób, który ułatwia oczyszczanie drobin krojonego pożywienia już na etapie krojenia, zapobiegając zaleganiu resztek w przestrzeniach pomiędzy ostrzem oraz korpusem krajalnicy.
Należy pamiętać, że osobną krajalnicę należy przeznaczyć do krojenia serów, a osobną do wędlin. Ma to znaczenie nie tylko ze względu na kwestie sanitarne, ale również na specyfikę krojenia obu rodzajów pożywienia – używanie jednego przyrządu do krojenia serów i wędlin może zakończyć się łatwym stępieniem bądź uszkodzeniem ostrza, w jakie została wyposażona krajalnica.
Korzystając z oferty naszego sklepu XXL Gastro mają Państwo pewność najwyżej jakości sprzedawanych sprzętów oraz maksymalnego bezpieczeństwa i łatwości obsługi. Zapraszamy do sprawdzenia naszej oferty desek do krojenia oraz krajalnic.