Frytkownice pełnią bardzo ważną rolę w wielu lokalach gastronomicznych – stanowią jeden z podstawowych elementów wyposażenia. Są bardzo praktyczne i wyposażone w liczne funkcje, dzięki którym można przygotować różne dania, nie tylko frytki. Jak wybrać odpowiednie urządzenie?
Do jakiego rodzaju lokalu?
Frytkownica gastronomiczna ma dużą pojemność, działa szybko, a jej obsługa jest bardzo łatwa. Nie znajduje się na wyposażeniu jedynie barów i lokali serwujących fast foody, pełni też ważną rolę w nowoczesnych restauracjach. Wybierając urządzenie do swojego lokalu, najpierw określ swoje potrzeby i rozważ zakup modelu z górnej półki. Na rynku są różne rodzaje – np. frytownica elektryczna, beztłuszczowa itd. Można też do kuchenki indukcyjnej lub grilla podłączyć płytę modułową z odkrytą grzałką.
Niezdrowy tłuszcz? Niekoniecznie!
Frytkownice gastronomiczne nie służą do przygotowywania produktów w niezdrowym i kalorycznym tłuszczu. W nowoczesnych urządzeniach można nawet przyrządzić beztłuszczowe potrawy dzięki specjalnemu systemowi cyrkulacji powietrza. Do przyrządzenia frytek lub innych przekąsek wystarczy minimalna ilość oleju – nie będą one nasączone tłuszczem, co goście na pewno docenią.
Na co zwrócić uwagę, wybierając frytkownicę?
Wybierając frytkownicę gastronomiczną, warto poznać jej dokładną specyfikację, aby spełniła swoją rolę w naszym lokalu. Ważne są m.in. misa i kosz w zestawie, gdyż wielkość misy wpływa na komfort korzystania z urządzenia oraz jego wydajność. W restauracji sprawdzi się model o pojemności nawet ok. 4 litrów. Duży i obrotowy kosz sprawia zaś, że zużycie tłuszczu jest mniejsze.
Bardzo istotnym parametrem jest także moc frytkownicy. Im wyższa, tym szybciej jest gotowa do pracy. Praktyczne jest też opcja smażenia na dwóch poziomach, którą oferuje frytkownica dwukomorowa – możemy smażyć faworki w głębokim oleju, a równocześnie smażyć np. rybę bez kontaktu z olejem. Jeden kosz zanurza się w oleju, a drugi umieszcza się ponad nim. We frytkownicy można bowiem przyrządzić nie tylko frytki, ale też ryby, mięso, kalmary, krewetki, faworki, racuchy itd.
Aby zapach z frytkownicy nie unosił się w całym lokalu, ważne jest odpowiednie dobranie filtrów. Standardowo wyróżniamy dwa rodzaje – olejowy do pochłaniania zapachów i węglowy do pary powstającej w trakcie używania urządzenia. Sam wybór filtrów to nie wszystko – aby były skuteczne, trzeba je regularnie wymieniać.