Jeżeli marzysz o pysznych przetworach przygotowanych w Twojej kuchni, zobacz jakie akcesoria mogą Ci się przydać do przyrządzenia tych słodkości.
Chyba nie ma wśród nas osoby, której nie smakują konfitury. Oczywiście, każdy wie, że najlepsze to te robione samodzielnie w domu. Z pewnością pamiętamy, jakie pyszne dżemy, kompoty czy przeciery tworzyła nasza mama lub babcia, kiedy byliśmy mali. Niektórym z nas do dziś smak domowych przetworów kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Poza wyjątkowym, niepowtarzalnym smakiem, domowe przetwory mają kolejną, bardzo ważną, przewagę nad tymi ze sklepu – doskonale znamy ich skład. Wiemy, że nie ma w nich żadnych chemicznych substancji konserwujących, które często są dla nas szkodliwe. Bez dwóch zdań, przetwory warto przyrządzać w domu.
Akcesoria do przetworów, takie jak na przykład słoiczki czy kolorowe etykietki będą doskonałą kuchenną dekoracją. Nie sposób nie zauważyć panującego obecnie trendu na właśnie taką ozdobę kuchennych półek. Najbardziej eleganckie gospodynie domowe z dumą prezentują przyrządzone własnoręcznie przysmaki, umieszczone w stylowych słoiczkach z naklejkami na przetwory. Przygotowywanie domowych konfitur świadczy o tym, że dbamy o najwyższą jakość spożywanych przez nas potraw, a ich wyeksponowanie w kuchennych szafkach i na półkach dodaje wystrojowi naszego domu powiewu nowoczesności oraz dobrego smaku.
Aby przygotować pyszny dżem lub konfiturę w zaciszu własnej kuchni, będziemy potrzebować niejednego słoika do przetworów. Koniecznie muszą to być słoiki bardzo szczelnie zamykane, ponieważ tylko w ten sposób nasz dżem czy konfitura odpowiednio się zakonserwuje. Warto również, by nasz słoik do przetworów nie wyglądał nudno. W dzisiejszych czasach bez problemu zakupimy naczynia, które stanowią połączenie funkcjonalności z pięknym wyglądem – w ten sposób będziemy mogli ustawić przetwory na półce w widocznym miejscu, tworząc jedyną w swoim rodzaju ozdobę kuchni lub spiżarni.
Sam proces przygotowywania potrzebnych nam owoców może wydawać się nieco żmudny. Oczyszczanie jabłek czy gruszek z gniazd nasiennych albo ręczne drylowanie wiśni może zająć bardzo dużo czasu, a na dodatek wiąże się z pobudzeniem naszych rąk, a czasem nawet i otoczenia. Dlatego dla niezbędnych akcesoriów, ułatwiających przygotowanie owoców do umieszczenia w słoikach, zaliczamy drylownicę do wiśni oraz krajalnicę do jabłek, gruszek oraz różnego typu innych owoców, które planujemy przerobić na przetwory.
Do przyrządzania domowych przetworów przyda nam się również specjalny garnek do smażenia konfitur. W czym jest on lepszy od tradycyjnego garnka? Przede wszystkim wykonany został z innych materiałów. Dzięki temu owoce nie mają prawa przywrzeć do naszego garnka do konfitur, w przeciwieństwie do garnków, których używamy na co dzień. Dodatkowo, garnki przeznaczone typowo do smażenia konfitur są wyposażone specjalne „dzióbki” ułatwiające przelewanie, a także posiadają szerokie otwory, które ułatwiają odparowywanie wody z owoców, co znacznie przyspiesza proces gotowania. Dlatego jeśli zależy nam na szybkim i bezpiecznym przyrządzeniu przetworów, garnek do konfitur znacznie nam to ułatwi. Powinniśmy zadbać również o to, by w naszej kuchni znalazła się specjalna silikonowa szpatułka – pamiętajmy, by w kontakcie z garnkiem nie używać metalowych przyborów – a także specjalny lejek. Dzięki niemu nie będzie problemem przelanie gotowego dżemu lub konfitury do słoika. Nie musimy martwić się, że uronimy choćby jedną kroplę tego pysznego przysmaku. Niektóre lejki wyposażone są dodatkowo w sitko. Zatrzymuje ono wszystkie wcześniej przeoczone elementy, które nie powinny znaleźć się w konfiturze.
Kiedy nasze przetwory umieścimy w słoikach, czeka nas proces ich pasteryzacji. Odbywa się on zazwyczaj poprzez umieszczenie szczelnie zamkniętych słoików z konfiturami, dżemami czy kompotem w garnku oraz gotowanie ich przez około 10-30 minut, w zależności od rodzaju przetworów. Aby ułatwić sobie proces wyjmowania gorących słoików z wrzącej wody, warto użyć do tego specjalnego chwytaka do słoików. W ten sposób na pewno nie poparzymy się podczas tej czynności. Chwytak wykonany jest z wysokiej jakości materiałów, których zadaniem jest po pierwsze pewne złapanie słoika i przeniesienie z garnka na przykład na stół, bez ryzyka, że wyślizgnie nam się i potłucze, a po drugie zabezpieczenie naszych dłoni przed poparzeniem. Chwytaki pokryte są materiałem, który nie przewodzi ciepła, dlatego możemy ich używać przez długi czas.
Kiedy nasze słoiki będą już gotowe do odstawienia na półkę, należy je jeszcze oznaczyć przy użyciu odpowiednich etykiet na przetwory. Nie dość, że zapewniają nam one ogromny komfort, gdyż sięgając po odpowiednio oznaczony słoik, od razu wiemy, co znajduje się w środku, to na dodatek wyglądają po prostu przepięknie. Etykiety na przetwory to bardzo gustowny element ozdobny słoiczków z różnobarwnymi pysznościami. Jeśli w ten sposób udekorujemy nasze przysmaki i ustawimy je na półce będą stanowić wspaniała ozdobę naszej kuchni. Kiedy natomiast słoiczki zostaną już opróżnione, etykiety dają się łatwo usunąć, dzięki czemu w przyszłym roku w słoikach możemy umieścić zupełnie inny rodzaj przysmaków.
Zestaw do przygotowywania konfitur powinien znaleźć się w domu, w którym ceni się pyszne i zdrowe produkty, przygotowane własnoręcznie.Do najważniejszych zalet tych akcesoriów możemy zaliczyć:
– wielofunkcyjność – ułatwią nam one przyrządzenie zarówno dżemów, konfitur, przecierów, jak i soków z przeróżnych owoców,
– piękny, ponadczasowy wygląd,
– wysoką jakość materiałów, z których zostały wykonane – dzięki temu przetwory mogą być przyrządzane w naszej kuchni przez wiele kolejnych lat.
Nie bójmy się przyrządzać domowych przetworów! Poświęćmy chociaż jedno popołudnie na tę czynność, a z pewnością kiedy nadejdą zimowe dni, będziemy z siebie dumni. Z rozkoszą sięgniemy wówczas po słoiki z domowej roboty pysznościami.