Zastanawiasz się jaka patelnia będzie idealna do smażenia, duszenia i pieczenia? Zależy Ci na pysznych, aromatycznych potrawach warzywnych i mięsnych? Poznaj zalety i wady patelni aluminiowej i żeliwnej.
Patelnia to jeden z niezbędnych elementów wyposażenia kuchni. Szeroki wybór tego rodzaju naczynia dostępny na współczesnym rynku może sprawić nam pewne trudności w wyborze najodpowiedniejszego modelu. Aby uprościć sobie wybór, należy przemyśleć kilka kwestii. Warto np. zastanowić się z jakiego materiału szukana patelnia ma być wykonana, ile chcemy przeznaczyć na nią pieniędzy i jakiego typu potrawy będziemy na niej przyrządzać. Ważną kwestią jest także jej trwałość i łatwość czyszczenia. Sprawdźmy zatem jaka patelnia lepiej sprawdzi się w kuchni, aluminiowa czy żeliwna.
Praktyczna patelnia żeliwna
Coraz większą popularnością cieszy się praktyczna patelnia żeliwna. Nic dziwnego, gdyż jej właściwości sprawiają, że świetnie nadaje się do przygotowywania praktycznie wszystkich potraw a odpowiednio użytkowana może służyć nawet sto lat. Ich największą zaletą jest wyjątkowa wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo patelnie wykonane z tego materiału nie posiadają żadnej powłoki, dlatego nie są narażone na zarysowania. Ponadto są bezpieczne dla zdrowia, dzięki temu, że nie zawierają żadnych szkodliwych związków, które mogłyby się wytwarzać podczas smażenia. Patelnie żeliwne równomiernie się nagrzewają co gwarantuje wyjątkowy smak potraw. Ich niewątpliwym atutem jest fakt, że mogą być używane w piekarniku oraz na wybranych modelach kuchenek indukcyjnych. Podczas korzystania z tego rodzaju patelni należy pamiętać, że nie wolno ich gwałtownie schłodzić np. zimną wodą, ponieważ w ten sposób doprowadzimy do ich uszkodzenia. Trzeba cierpliwie poczekać, aż samoistnie się ostudzą. Nie należy ich także czyścić środkami chemicznymi. Tłuszcz, który został po upieczeniu najlepiej wytrzeć papierem a niestarte jego resztki konserwują naczynie, które dzięki temu będzie nam dłużej służyć. Niestety ich największą wadą jest to, że są bardzo ciężkie i drogie.
Nowoczesna patelnia aluminiowa
Nowoczesna patelnia aluminiowa charakteryzuje się niezwykłą lekkością, a ponadto wyjątkowo szybko się nagrzewa. Dzięki specjalnej powłoce potrawy nie przywierają do powierzchni, dlatego z powodzeniem można na nich smażyć bez konieczności użycia dużej ilości tłuszczu. Wysoka jakość aluminium gwarantuje, że podczas pieczenia nie będą się uwalniały szkodliwe związki PFOA. Dodatkowo tego rodzaju patelnie są odporne na zarysowania, można ich używać na kuchenkach indukcyjnych i myć w zmywarce. Zastosowana innowacyjna technologia sprawiła, że patelnie są odporne na odkształcenia i utlenianie. Jedną z ich wad jest dość szybki proces stygnięcia – aluminiowe patelnie szybko się nagrzewają, ale równie szybko tracą temperaturę.
Każda patelnia ma zarówno wyjątkowe zalety jak i wady. Wybierając odpowiednią dla swoich potrzeb warto zwrócić uwagę przede wszystkim na wysoką jakość materiału z jakiego ją wykonano. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że potrawy będą zdrowe i pyszne.
Artykuł powstał przy współpracy https://iguanasklep.pl/