Któż z nas nie lubi słodyczy? Odpowiedź jest jasna. Potrawy o wysokiej zawartości cukru są jednak szkodliwe i mogą być przyczyną przyrostu wagi. A gdyby tak przygotowywać fit ciasta o obniżonej zawartości tłuszczy i cukru bez utraty smaku, na którym najbardziej nam zależy? Przygotowaliśmy 3 przepisy na fit wypieki, które możesz jeść, nie martwiąc się, że przytyjesz. To co? Zaczynamy!
Tort omletowy fit
Składniki:
MINI OMLECIKI
- 3 białka
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki ryżowej (może być także mąka jaglana)
- 1 łyżeczka substancji słodzącej np. erytrytol
- 2 łyżeczki cynamonu
KREM CZEKOLADOWY
- 200 g jogurtu greckiego
- kakao wedle uznania
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno. Dodaj pozostałe składniki i delikatnie miksuj. Masę wylej na rozgrzaną patelnię i smaż na oleju kokosowym mini omleciki (ok.5 sztuk) z obu stron.
W naczyniu wymieszaj składniki na krem czekoladowy.
Mini omleciki przekładaj kremem – pierwszy omlet posmaruj niezbyt grubą warstwą kremu, nałóż na niego drugi omlet, posmaruj kremem, czynność powtarzaj. Za pomocą noża posmaruj brzegi tortu. Udekoruj owocami.
Torcik wstaw do lodówki na około godzinę. Torcik zbija się w lodówce.
Zdrowe ciasto marchewkowe
Składniki:
- 3 jajka
- 200 g erytrytolu
- 150 ml oleju rzepakowego
- 300 g startej marchewki
- 250 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka ubij. Dodaj erytrol, zmiksuj. Wlej olej rzepakowy, miksuj na mniejszych obrotach.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Wymieszaj masę łyżką.
Dodaj startą marchewkę na najmniejszych oczkach tarki. Całość wymieszaj łyżką.
Przelej ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm). Piecz przez 45 minut w temp. 180 stopni. Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.
Fit sernik
Składniki:
- 2 opakowania (po 250g) sera twarogowego
- 5 jajek
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 2 budynie w proszku
- 5-6 łyżek erytrytolu
- borówki
- gorzka czekolada starta i drobnych kawałkach
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno w jednym naczyniu.
W drugim naczyniu zmiksuj żółtka, ser, budynie i jogurt.
Do masy serowej dodaj ubite białka i wymieszaj masę łyżką. Masę przelej do formy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 55-60 min, temp.180.
Ciasto jogurtowe
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego
- 150 g mąki orkiszowej lub mix kukurydzianej i ryżowej
- 40 g erytrytolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon wedle uznania
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno. Dodaj słodzidło i wymieszaj łyżką.
Dodaj żółtka i wymieszaj. Tak samo zrób z jogurtem, cynamonem i proszkiem do pieczenia i mąką.
Dodaj lekkie owoce np. borówki, jeżyny, maliny.
Przelej masę do formy silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min, temperatura 180 stopni.
Batony owsiane
Składniki:
- otręby owsiane – 120g
- płatki jaglane – 1 szklanka
- 200 g mąki owsianej
- 100 g pynnego oleju kokosowego
- 20 g erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- malinowy dżem chia do przełożenia
Przygotowanie:
Płatki owsiane połączyć z mąką i płynnym olejem. Dodać erytrytol, proszek do pieczenia. Batony można przełożyć dżemem chia.
Masę ułożyć w formie i wstawić do piekarnika, 180 stopni, 40 minut.