Blender kielichowy to przydatne urządzenie w każdej kuchni. Umożliwia przygotowanie bogatych w składniki odżywcze zup, koktajli oraz smacznych przekąsek. Zamykany kielich ułatwia gotowanie, a zamykana pokrywka chroni przed zabrudzeniami w kuchni. Jak jednak używać blendera kielichowego, aby przyrządzenie potraw było szybsze, łatwiejsze i przyjemniejsze? Przeczytasz o tym poniżej.
1. Umyj blender zaraz po użyciu
Zaraz po przygotowaniu potrawy w blenderze, nie odkładaj go na bok, aby wyczyścić później. Zamiast tego, zrób to od razu. W przeciwnym wypadku na ostrzach mogą osadzić się resztki jedzenia i szybko zasychać. Jeśli ich nie domyjesz, istnieje ryzyko, że noże zaczną szybko rdzewieć, a wtedy cały blender będzie nadawał się do wymiany. Dlatego po skończonej pracy, przelej zawartość kielicha do miseczek i natychmiast go umyj. Zwróć uwagę, aby na ostrzach nie pozostały resztki jedzenia.
2. Prawidłowe mycie
Z pewnością, jeśli wybierzesz dla siebie najlepszy blender kielichowy, nie chcesz, aby po kilku użyciach sprzęt do niczego się już nie nadawał. Warto więc odpowiednio o niego zadbać, a właściwe czyszczenie to pierwszy krok. Mycie blendera wbrew pozorom jest bardzo proste, nie potrzeba do tego specjalnych szczoteczek ani gąbek. Po każdym użyciu wystarczy napełnić kielich ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Zamknięty kielich należy podłączyć do źródła zasilania i uruchomić. Po kilku sekundach można wylać płyn ze środka. Blender wystarczy jedynie przepłukać jeszcze bieżącą wodą i odstawić do wyschnięcia. Pamiętaj, aby ustawić kielich ostrzami skierowanymi w dół. W ten sposób unikniesz zbierania się wody w zakamarkach blendera.
3. Nie zapominaj o płynach
Niezależnie od tego, co chcesz przygotować w swoim blenderze, czy jest to płynny koktajl, smoothie, czy pesto, zawsze trzeba dodać do kielicha odrobinę wody. Może to być także mleko, ważne, aby w blenderze znalazła się niewielka ilość płynu. Wykorzystanie jedynie twardych produktów może skutkować uszkodzeniem blendera, a nawet spaleniem silnika. Dlatego przygotowując ulubiony koktajl, czy hummus, pamiętaj, aby do składników dodać przynajmniej kilka łyżek wody.
4. Zwiększaj moc stopniowo
Przygotowując potrawę w blenderze kielichowym, bez względu na to, jakich składników używasz, zawsze zaczynaj miksowanie od niższych obrotów silnika. Wiele osób, szczególnie blendując twarde produkty, zaczyna pracę od najwyższych ustawień. Takie działanie może doprowadzić do przegrzania się, a nawet spalenia silnika. Blendowanie warto zacząć od wolnych obrotów, aby składniki mogły zostać stopniowo rozdrobnione. Gdy już większość produktów będzie miała płynną konsystencję, możesz przechodzić na coraz wyższe ustawienia.
5. Odpowiednie ułożenie składników
Podczas przygotowywania dań w blenderze kielichowym znaczenie ma odpowiednie ułożenie składników. Przyrządzając koktajl najlepiej umieścić na spodzie warzywa i owoce, a dopiero potem zalać je płynem. Jeśli ilość wody i mleko jest ściśle określona w przepisie, możesz wcześniej przygotować składniki, wykorzystując odpowiednią miarkę. Układając produkty w kielichu pamiętaj, aby lekkie produkty, na przykład liście, umieścić pod ciężkimi. Wiele urządzeń na początku blendowania wykorzystuje tryb pulsacyjny. Powoduje on podrzucanie składników, przez co lekkie liście mogą przykleić się do ścianek kielicha i nie zmiksować się z resztą produktów.
6. Uważaj na zapach spalenizny
Wiele osób, szczególnie gdy zakupiły one nowy blender, ignoruje wydobywający się z urządzenia nieprzyjemny zapach. Jest to spowodowane tym, że niedawno kupiony produkt może mieć jeszcze fabryczny zapach. Często jednak zdarza się, że to, co czujemy podczas pracy, to swąd przegrzewającego się silnika. Aby mieć pewność, że blender będzie służył przez długi czas, trzeba zwracać uwagę na takie niepokojące sygnały. Nieprzyjemny zapach spalenizny, czy przegrzewająca się obudowa mogą wskazywać, że silnik zaraz ulegnie uszkodzeniu. W takim momencie trzeba wyłączyć blender i odczekać, aż urządzenie wystygnie. Warto również dodać odrobinę płynów do kielicha oraz usunąć twarde. Blender nie jest przeznaczony do miksowania takich składników, jak orzechy czy ciastka, o czym trzeba pamiętać, aby nie uszkodzić ostrzy.