Blaty kuchenne różnią się nie tylko wyglądem, ale także ceną, na którą w głównej mierze wpływa to, z jakiego materiału zostały wykonane. Zupełnie inny poziom jakości prezentuje blat wykonany z płyt laminowanych niż ten kamienny czy też szklany. Niektóre blaty są odporne na wodę i zarysowania, a inne nie mogą mieć bezpośredniej styczności z gorącymi naczyniami.
Zalety blatów kuchennych w zależności od rodzaju materiału
Na rynku najczęściej spotykanymi rodzajami blatów kuchennych są te wykonane z płyt laminowanych i drewna. Oczywiście nie są to jedyne z dostępnych opcji. Obecnie mamy bardzo duże możliwości, jeśli chodzi o aranżację swojej kuchni. Blat może być kamienny, ceramiczny, szklany czy też nawet blaszany. W przypadku drewnianego blatu, który został wykonany z wysokiej jakości drewna, można liczyć na jego odporność na zalanie. Odpowiednio pielęgnowany może służyć przez długie lata. Wystarczy, że jego powierzchnia zostanie pokryta warstwą akrylowego lakieru. Blaty pokryte płytkami ceramicznymi są odporne na zarysowania i zalania oraz na wysoką temperaturę. Z kolei blaty laminowane są najtańszym rozwiązaniem. Mogą one mieć przeróżne kolory i wzory, dzięki czemu z łatwością można dopasować taki blat do wystroju swojego wnętrza.
Blat kuchenny kamienny jest bardzo odporny na zarysowania i zalania oraz na działanie nawet bardzo wysokich temperatur. Kolejną opcją są blaty z konglomeratu, które odznaczają się nieprzeciętną solidnością i trwałością. Na ich korzyść przemawia także lekkość i to, że nie są one zimne w dotyku. Tego typu blaty występują w kilku wersjach. Odporne na działanie wysokich temperatur i na zarysowania są blaty wykonane ze szkła hartowanego. Nie dość, że szkło jest wodoodporne, to jeszcze nie chłonie zapachów. Blaty metalowe także są odporne na wysoką temperaturę i zalania. Nie straszna jest im korozja i są bardzo trwałe. Uniwersalność stali sprawia, że pasuje ona do każdego stylu. W przypadku modeli wykonanego ze stali szlachetnej można liczyć na wysoką higienę w kuchni oraz odporność na działanie kwasów i środków chemicznych.