Warzywa w kuchni polskiej – sprawdź, które cieszą się popularnością na naszych stołach od lat!

Można mówić o nich w kontekście zdrowia, można się także zachwycać ich atrakcyjnymi formami i kolorami, ale kluczową rolę dla wielu z nas odgrywa smak. To on sprawia, że po niektóre warzywa – bo o nich mowa – sięgamy znacznie chętniej. Ulubione warzywa stają się podstawą wielu posiłków i dobrze sprawdzają się w roli dodatku do większości dań. Mało kto jednak wie, że wiele warzyw kryje w sobie ogromny potencjał, wychodzący poza ich klasyczną formę podania. Kuchnia polska bywa w tym zakresie zaskakująca!

---REKLAMA ---

Cudownie czerwony burak

Buraki to jedne z najpopularniejszych warzyw na polskim stole. Jednak dania z buraka to nie tylko klasyczne tarte buraczki do obiadu czy barszcz. Wykorzystując to warzywo, można przygotować również smaczne zakąski, np. chipsy z buraka – niezwykle proste, smaczne, a przy tym będące świetną alternatywą dla klasycznych chipsów. Idealnie sprawdzą się do chrupania podczas wieczoru firmowego, podwieczorek lub jako przekąska w ciągu dnia! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dania z buraka serwować w elegancki sposób. Cudownie czerwony kolor oraz łagodny smak są doskonałą podstawą do tego, by tworzyć wykwintne potrawy. Burak doskonale łączy się z wyrazistymi serami – kozim i fetą – orzechami, cebulą czy pietruszką. Można więc tworzyć z jego udziałem fantastyczne i jakże oryginalne sałatki! Idealnym sosem do buraków będzie taki na bazie octu, lekko pikantny.

Coraz popularniejsze staje się także carpaccio z buraków czy też połączenia różnego rodzaju kasz z duszonymi burakami. Warzywa te można jeść zarówno na surowo – wówczas zachowują całe bogactwo witamin – jak i po obróbce. Co więcej, ich sok jest idealnym barwnikiem do ciast, a z jego udziałem stworzymy także… atrakcyjne desery. Dania z buraków z pewnością zachwycą wegetarian – z buraków można przygotowywać różnego rodzaju kotlety, traktując warzywa jako zamiennik mięsa. Piękne, czerwone buraki skrywają w sobie ogromny kulinarny potencjał – aż trudno uwierzyć, że warzywa te nasza kuchnia polska wykorzystuje od lat! Zdecydowanie warto jak najczęściej podawać je więc nie tylko w klasycznej postaci, ale także skusić się na różne wariacje smakowe.

Kuchnia polska warzywami stoi!

Czym byłyby gołąbki lub bigos bez kapusty? Zupa ogórkowa bez cudownie aromatycznych, kiszonych ogórków? Nie mówiąc już o klasycznej, jarzynowej sałatce… Kuchnia polska nie istnieje bez jędrnych, dojrzałych warzyw! Poza burakami, do najpopularniejszych należy m.in. właśnie wspomniana kapusta, zarówno biała, jak i czerwona, a także włoska. Polacy kochają też kapustę kiszoną. Z innych warzyw na naszych stołach goszczą często także brokuły, kalafior czy cukinia, wszelkie warzywa korzeniowe oraz cebula.

Obecnie, zwłaszcza w dietach bezmięsnych, warzywa zaczynają być traktowane nie tylko jako dodatki, ale również jako doskonałe produkty pozwalające przygotować smakowite dania główne, nie wspominając już o zupach czy aromatycznych warzywnych sosach. Doskonale łącza się z kaszami, ryżem lub makaronami (apetyczne dania możemy stworzyć, wykorzystując gotowe rozwiązania, np. WINIARY POMYSŁ NA… Makaron z sosem z zielonymi warzywami).

Na tym jednak nie koniec kulinarnego potencjału warzyw. Można z nich przyrządzać także desery, a wiele doskonale sprawdzi się w roli szybkiej przekąski, którą zabierzemy ze sobą do pracy czy szkoły. Warto pamiętać, że ta grupa produktów, to istna skarbnica witamin i składników odżywczych.

Warzywa dają ogromne możliwości. Znane i cenione są od wieków, a w nowych przepisach pokazują swoje zupełnie inne oblicza – zarówno pod względem smaku, jak i walorów estetycznych. Zdecydowanie warto zadbać o to, by nie zabrakło ich w codziennej diecie!

REKLAMA