Sushi uważane jest za bardzo zdrową potrawę, mającą pozytywny wływ na naszą przemianę materii i kondycję zdrowotną, a jakże smaczną i ekskluzywną! Moda na sushi przyszła samej Japonii, gdzie powstała sama tradycja przygotowywania potraw z surowej ryby. Jest to potrawa, która w wykonaniu będzie tą nieco czasochłonną i pracochłonną, dlatego większość z nas aby spróbować japońskiej kuchni wybiera się do pobliskiej restauracji, których to na rynku jest coraz więcej. Czy sushi możemy przygotować w domu? Oczywiście, że możemy. Wymaga to jednak czasu i wprawy, którą nabiera się z czasem. Nikt jednak nie umiał wszystkiego od razu, więc spójrzmy na podstawowe kroki w przygotowywaniu wyśmienitego i ekskluzywnego sushi.
Jakie składniki będą nam potrzebne? Głównymi składnikami sushi jest surowa ryba i ryż, które stanowią podstawę tego dania.
Najważniejsza jest ryba, którą musimy wybierać bardzo ostrożnie. Jak wiemy – sushi to danie, w którym króluje surowa ryba. Musi ona być przede wszystkim świeża i raczej niemrożona. Mrożona ryba już nie będzie smakować tak samo, dlatego najlepszym sposobem będzie zakup jeszcze żywej lub świeżo oczyszczonej ryby – będziemy mieli wtedy pewność, że ryba rzeczywiście jest świeża. I tutaj względem naszych upodobań i gustu, wybrać możemy zarówno łososia jak i maślaną. Wybór ryby jest bardzo istotny, bowiem niektórych ryb nie można jeść na surowo – jak na przykład węgorz, który ma trującą krew i musi zostać poddany obróbce kulinarnej.
Zaraz obok ryby musimy odpowiednio i właściwie wybrać ryż do naszego sushi. Najważniejszą zasadą jest proces, w którym to myjemy i opłukujemy ryż. W tym celu należy przesypać odpowiednią ryż do miseczki i płukać pod letnią wodą, aż ta przestanie być mętna. Dzięki temu ryz nie tylko będzie czysty, ale będzie kleisty. Po oczyszczeniu ryżu zostawiamy ryż w miseczce na pół godziny tak, by woda była powyżej ryżu o około 20%. Woda i jej ilość w tym przypadku mają ogromne znaczenie, dlatego nie można z nią przesadzić. Po tym czasie wypłukujemy ostatni raz i zaczynamy gotować w garnku, tak samo z o 20% większa ilością wody od samego ryżu. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż cała woda wyparuje. Po ugotowaniu powinniśmy zostawić ryż na około 15 min.
Sos do ryżu nadaje tego specyficznego smaku i zapachu w całym sushi. Przygotowujemy go z octu ryżowego, cukru i szczypty soli – nic trudnego. Do ostygniętego ryżu wlewamy sos, który spaja całość, dzięki temu ryż staje się kleisty i będzie idealny do klejenia rolek. Ważne jednak, by ryż był dobrze wystudzony.
Reszta składników takich jak awokado, ogórki, mango i inne, musimy dobierać wedle własnego gustu i upodobań. Klejenie rolek sushi nie należy do najłatwiejszych i z pewnością zanim zrobimy idealne sushi, to trochę czasu minie. Sushi występuje w różnych formach i konfiguracjach, ale wszystkie mają jedną niepowtarzalną cechę – łączy je niepowtarzalny aromat i smak, którego nie uzyskamy w żadnej innej potrawie. Sushi nie tylko dobrze smakuje, ale również ma niesamowicie korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Więcej informacji Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi – najlepsze Sushi w Warszawie |