Szybkie i skuteczne zmywanie w restauracji jest niemal tak samo ważne jak sprawne wydawanie posiłków. Dlatego zdecydowanie warto zainwestować w nowoczesne wyposażenie zmywalni. Jakie funkcje powinna mieć zmywarka do restauracji? Czym musi się charakteryzować?
Zmywarka do restauracji – najważniejsza jest wydajność
Zmywarka do restauracji musi idealnie czyścić i dezynfekować naczynia w możliwie krótkim czasie. Dlatego w warunkach profesjonalnych nigdy nie stosuje się zmywarek domowych, a jedynie specjalistyczne zmywarki gastronomiczne. Wydajność sprzętu powinna być natomiast dopasowana do potrzeb konkretnego lokalu. W ofertach znanych marek można znaleźć urządzenia pozwalające na zmywanie nawet wielu tysięcy talerzy w ciągu godziny. Wydajność zmywarki dla gastronomii zależy od jej typu oraz wielkości. W szybszym zmywaniu mogą także pomóc rozmaite akcesoria (np. dodatkowe kosze).
Oszczędna zmywarka do restauracji – koszty pod kontrolą
Nowoczesna zmywarka do restauracji powinna być również oszczędna. Obecnie coraz częściej stosuje się zaawansowane systemy pozwalające ograniczyć zużycie wody, energii i detergentów przy utrzymaniu idealnych rezultatów zmywania.
Oszczędny sprzęt pozwala przede wszystkim na zmniejszenie stałych kosztów prowadzenia restauracji – a tym samym ułatwia osiągnięcie zysków nawet w trudnych czasach. Ponadto zmniejszenie zużycia pomaga chronić środowisko. Troska o naturę i klimat nie tylko przysłuży się naszej planecie, ale też może przyciągać klientów, jeśli będziesz komunikował o działaniach, które podejmujesz w swoim biznesie na rzecz zmniejszenia szkodliwego wpływu na środowisko. Zwracaj zatem uwagę na takie funkcje i elementy jak odzysk ciepła, pompa ciepła, podwójne ściany czy system płukania z napędem.
Zmywarka restauracyjna – postaw na uzdatnianie wody
Jak dodatkowo poprawić rezultaty zmywania, a jednocześnie zmniejszyć zużycie detergentów? Postaw na uzdatnianie wody! To funkcja, która jest coraz częściej stosowana w nowoczesnych, polecanych zmywarkach do restauracji. Chodzi tu w szczególności o zaawansowane metody uzdatniania – takie jak odwrócona osmoza. Pozwala ona „zmiękczać” wodę, czyli oczyszczać ją ze zbędnych składników mineralnych. Dzięki temu środki czyszczące są skuteczniejsze, a na naczyniach nie osadza się kamień – tym samym można zredukować ilość stosowanego nabłyszczacza.
Funkcja uzdatniania wody w zmywarce restauracyjnej pozwala również chronić jej komponenty przed niszczącym działaniem kamienia, a tym samym przedłużyć jej żywotność i ograniczyć częstotliwość napraw. Zapewnia zatem naprawdę spore oszczędności!
Zmywarki do restauracji – skuteczność zmywania
Zmywarki do restauracji muszą być też oczywiście skuteczne. Bardzo ważne jest to, aby naczynia wychodziły z nich idealnie czyste i zdezynfekowane. Dlatego warto zwracać uwagę na systemy stosowane w wybieranych urządzeniach. Obecnie nowoczesne zmywarki dla gastronomii są wyposażone w starannie opracowane technologie pola mycia i konstrukcji dysz, które pozwalają zapewniać maksymalną skuteczność, a jednocześnie redukować zużycie wody.
Zmywarka do restauracji – dlaczego warto postawić na znaną markę?
Jeśli zależy Ci na skutecznym, oszczędnym zmywaniu, najlepiej jest postawić na nowoczesne rozwiązania. Dlatego dobrym wyborem będzie zmywarka restauracyjna znanej marki, która opracowuje i stosuje innowacyjne technologie. To również gwarancja jakości i długowieczności sprzętu. Dzięki temu posłuży Ci bez problemów przez długi czas!