Wiele osób nie jada rano śniadań, bo nie ma na nie pomysłu, ochoty lub nie starcza im czasu. Niestety regularne niedostarczanie swojemu organizmowi zastrzyku energii z samego rana może mieć przykre konsekwencje. Brak sił, gorsza jakość pracy lub uczenia się, a także wieczorne podjadanie to tylko kilka przykładów. Warto się przełamać i rozpoczynać każdy dzień od zdrowego i smacznego posiłku. Jakie dania najlepiej sprawdzą się na pierwsze i drugie śniadanie? Po jakie produkty sięgać z samego rana?
Pożywne śniadanie – dlaczego jest takie ważne?
Często słyszy się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia i nie ma w tym stwierdzeniu ani krzty przesady. Wybierając się z pustym brzuchem do pracy lub do szkoły możemy spodziewać się problemów z koncentracją oraz zapamiętywaniem. Osoby, które z powodu braku czasu lub niechęci do porannych posiłków omijają śniadanie, często są bardziej drażliwe, szybko się męczą i po kilku godzinach nie mają już siły do działania. A wystarczy tak niewiele, aby dobrze rozpocząć dzień! Regularne dostarczanie organizmowi odpowiedniej porcji energii sprawia, że mamy więcej chęci do działania, a także rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski, co pozytywnie wpływa na prawidłowy poziom cukru we krwi i utrzymanie szczupłej sylwetki. Dlatego warto przeznaczyć każdego poranka kilka minut na przygotowanie szybkiego, ale zdrowego posiłku. Taka mała zmiana pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie przez cały dzień!
Jakich produktów warto używać do zrobienia śniadania?
Pierwszy posiłek w ciągu całego dnia nie może być przypadkową przekąską. Najważniejszym zadaniem śniadania jest dostarczenie nam zastrzyku energii, który będzie utrzymywał się aż do następnego posiłku. Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na to, jakie produkty lądują rano na naszym talerzu. Co warto zjeść na śniadanie? Polecane są pełnoziarniste zboża pod postacią np. płatków owsianych, gryczanych czy jaglanych, musli, dobrego pieczywa oraz otrębów. Takie składniki są źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości na wiele godzin. Świetnym pomysłem jest także postawienia na nabiał np. kefiry, jogurty, twarogi oraz różne sery, jajka, pasty przygotowane ze strączków (ciecierzycy, fasoli soczewicy czy grochu), dobrej jakości wędliny, zdrowe tłuszcze oraz oczywiście warzywa i owoce.
Wiele osób świetnie czuje się po śniadaniach białkowo-tłuszczowych np. jajecznicy z dodatkiem awokado lub szynki. W takim przypadku pamiętajmy jednak, aby węglowodany dostarczyć w kolejnym posiłku. Doskonałym źródłem energii z samego rana są orzechy oraz różnego rodzaju pestki. Wzbogacenie kanapki, sałatki lub owsianki o ulubione orzechy, słonecznik, pestki dyni czy siemię lniane to świetny wybór dla naszego zdrowia.
Szukasz ciekawych inspiracji na smaczne i zdrowe śniadania na każdy dzień tygodnia? Zobacz: Sprawdzony pomysły na śniadanie
Ciekawe pomysły na śniadanie
Zaleca się, aby śniadanie zjeść najpóźniej do 2 godzin od wstania z łóżka. Dzięki temu nasz metabolizm będzie działał na najwyższych obrotach! Tylko na jaki posiłek się zdecydować? Mamy kilka ciekawych inspiracji na przepisy na śniadanie! Te potrawy przygotowuje się w ciągu kilku chwil, a co najważniejsze są bardzo zdrowe i smaczne.
Pyszna pasta z awokado
Awokado to wyjątkowo pyszny i zdrowy owoc, z którego można przygotować wiele smacznych past. Jeżeli o poranku mamy ochotę na świeżą bułkę lub chrupiące grzanki to idealnym dodatkiem do nich będzie właśnie awokado. Możemy postawić na najprostsze smarowidło i rozgnieciony owoc po prostu zmieszać z odrobiną czosnku, sokiem z limonki oraz całość przyprawić szczyptą soli i czarnego pieprzu.
Wielbicielom ryb na pewno przypadnie do gustu mieszanka awokado i tuńczyka. Do takiej pasty będziemy potrzebować jednego ugotowanego jajka, cebulę dymkę, łyżeczkę majonezu, odrobinę soku z cytryny oraz oczywiście awokado i puszkę tuńczyka. Po zmieszaniu wszystkich składników całość najlepiej przyprawić odrobiną pieprzu i soli oraz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Przepisy z dodatkiem awokado mogą też zaskakiwać. Czy połączenie twarożku oraz tego owocu dobrze sprawdzi się jako pasta? Oczywiście! Do przygotowania takiego smarowidła będziemy potrzebować awokado, pół kostki twarożku, cebulę dymkę, sok z cytryny oraz sól. Taka pasta świetnie smakuje ze świeżym, razowym pieczywem.
Zobacz także: Przepis na pastę z awokado
Pożywny omlet
Omlet to idealny pomysł na szybkie śniadanie! W zależności od tego, po jakie składniki sięgniemy, codziennie możemy cieszyć się zupełnie innym posiłkiem. Jakie są najciekawsze pomysły na wytrawne omlety? Świetnie będzie smakował ten z dodatkiem szynki i szczypiorku, pomidorków koktajlowych, szpinaku i cebuli czy pieczarek, salami i czerwonej cebuli. Możemy też postawić na mniej oczywiste smaki lub dodać do jajek odrobinę ulubionego sera. Niebanalne połączenia to np. zielony groszek, feta i lubczyk albo duszone kurki, słodka śmietanka oraz cebulka dymka.
Omlet dobrze sprawdza się też na słodko. Dietetyczny można przyrządzić z samych białek z dodatkiem oleju kokosowego, odrobiny miodu oraz owoców i bakalii. Jeżeli natomiast mamy ochotę na naprawdę sycący i dość kaloryczny posiłek, to postawmy na omlet z dodatkiem odrobiny przesianej mąki, dzięki czemu jego struktura będzie bardziej przypominała placuszek. Taki przysmak świetnie skomponuje się z dodatkiem owoców, jogurtu, dżemu czy cukru pudru.
Smaczna i zdrowa owsianka
Klasyk nad klasykami – owsianka w wielu wersjach jest prawdziwą królową porannych posiłków! Co prawda można ją jeść również na wytrawnie, ale przede wszystkim kojarzy się nam ze słodkim śniadaniem. Nie oznacza to jednak, że zawsze będzie smakowała tak samo – wybór możliwych opcji jest naprawdę ogromny! Najprostszy przepis to owsianka z dodatkiem krowiego lub roślinnego mleka oraz ulubionych, świeżych owoców. W tym przypadku świetnie sprawdzi się banan, który doda całości przyjemnej słodyczy oraz takie owoce jak borówki, truskawki czy maliny. Prawdziwym smakołykiem będzie owsianka z dodatkiem banana, kakao, cynamonu oraz orzechów. Taki posiłek jest nie tylko bardzo zdrowy, ale również wyjątkowo pożywny i na pewno skusi do jedzenia śniadań nawet największych niejadków. Do owsianki będą także pasować różnego rodzaju nasiona oraz orzechy, dobrej jakości masło orzechowe z orzeszków ziemnych, musy owocowe oraz dżemy.
Drugie śniadanie – zdobądź energię do dalszej pracy!
Nie możemy zapominać o kolejnym posiłku, czyli drugim śniadaniu. Aby nie tracić energii w pracy i szkole, warto zabrać ze sobą pożywne danie. W tym przypadku jednak bardzo ważne jest to, by przygotowane jedzenie można było bez problemu zapakować do pudełka i wszędzie ze sobą zabrać.
Jako dietetyczne drugie śniadanie świetnie sprawdzą się różne sałatki z dodatkiem piersi z kurczaka oraz kaszy lub ryżu. Na drogę możemy zabrać ze sobą również owsiankę przygotowaną na gęsto czy kanapki z chleba razowego lub żytniego pełne świeżych warzyw i kiełków. Jeżeli nie liczymy tak bardzo kalorii, to dobrą przekąską będą też domowe gofry lub naleśniki. Zawsze warto zabrać ze sobą na drogę jakiś świeży owoc np. banana albo jabłko.
Zobacz także: Przepisy na zdrowe drugie śniadanie