Pękające kąciki ust popularnie nazywamy zajadami. Wydawać by się mogło, że są one jedynie problemem estetycznym. Okazuje się jednak, że mogą one być jednym z pierwszych sygnałów świadczący o problemach ze zdrowiem. Niepokoić powinny nas przede wszystkim zmiany nawracające oraz te, które pomimo podjętego leczenia utrzymują się naprawdę długo, czyli powyżej trzech tygodni. Też masz ten problem?
Zajady są rodzajem nadżerki, która powstaje w kącikach ust. Jej objawem jest czerwień wargowa oraz pękająca skóra. Na początki chore miejsce nieprzyjemnie piecze, pojawia się wokół niego także niewielkie zaczerwienienie. Wraz z rozwojem nadżerki pęknięcia są coraz głębsze. Nasilają się także dolegliwości bólowe szczególnie przy tak prozaicznych czynnościach, jakimi jest nadgryzanie pokarmu, ziewanie, czy mówienie. Po pewnym czasie ranki, które dotychczas były sączące, zaczynają się pokrywać strupkami. Są bardzo widoczne. Po długotrwałych i nawracających nadżerkach mogą pozostać nawet blizny.
Jakie są przyczyny zajadów?
Może je wywołać wiele przyczyn. Bardzo często tworzą się one na skutek niesprzyjających warunków atmosferycznych, które prowadzą do nadmiernego wysuszenia skóry. Przyczyną pękających kącików ust może być także niewłaściwa higiena jamy ustnej. Najczęściej jednak zajady wywoływane są przez czynniki o ogólnym lub miejscowym pochodzeniu. Mogą one towarzyszyć ogólnym chorobom takim, jak alergia (często tworzą się one u osób uczulonych na nikiel), zakażenie HIV, anemia, zespół złego wchłaniania czy cukrzyca. Zmiany zapalne w kącikach ust mogą pojawić się także u osób, których dieta złożona jest z produktów ubogich w witaminy z grupy B. Ich przyczyną może być także niedobór składników mineralnych, a szczególnie cynku i żelaza.
Jakie jeszcze mogą być przyczyny pękających kącików ust?
Bardzo często są one skutkiem ubocznym antybiotykoterapii, która może powodować drożdżycę jamy ustnej. W takim przypadku dodatkowym objawem będzie biały nalot, który pojawi się na języku oraz na policzkach od ich wewnętrznej strony. Osoby z drożdżycą jamy ustnej uskarżają się także na swędzenie i pieczenie jamy ustnej. Mogą pojawić się także przejściowe zaburzenia smaku oraz dolegliwości bólowe w trakcie spożywania pokarmów o ostrym lub kwaśnym smaku. Przyczyną zmian zapalnych może być także zakażenie paciorkowcem lub gronkowcem.
Zajady problemem dentystycznym
Często zajady świadczą o problemach stomatologicznych. Ryzyko ich tworzenia się wzrasta u osób, które mają krzywy zgryz. Mogą pojawić się również na skutek bezzębia lub próchnicy. Często problem ten dotyka także osoby, które noszą protezy. Warto odpowiednio zadbać o higienę jamy ustnej, by zminimalizować ryzyko ich wystąpienia. Więcej o higienie jamy ustnej tutaj
Czy zajady można wyleczyć?
Możemy spróbować wyleczyć je domowymi sposobami. W celu przyspieszenia regeneracji naskórka można wcierać sok z liści aloesu, pastę z mleka i drożdży lub oliwę z oliwek. Sposoby te nie zawsze są skuteczne. Stąd też warto wybrać się do lekarza rodzinnego, który na podstawie wywiadu, ewentualnie badań diagnostycznych, zadecyduje o najlepszej dla nas kuracji.