Blender próżniowy – nowomodny wynalazek, czy praktyczny gadżet przydatny w domu? Odpowiadamy na pytanie: na czym polega różnica między blenderem próżniowym a tradycyjnym i czy warto wymienić stary blender na nowoczesne urządzenie próżniowe.
Tlen nie zawsze jest dobrodziejstwem
O tlenie mówi się zazwyczaj tylko dobrze. To przecież on utrzymuje nas przy życiu. Niedotlenienie organizmu wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla zdrowia. Jadąc na urlop, podświadomie wybieramy miejsca, które mogą poszczycić się wyższą niż w mieście dawką tlenu. Pilnujemy, by regularnie wietrzyć mieszkanie. Jednym słowem – poszukujemy tlenu na każdym kroku. Jednak warzywa i owoce nie potrzebują tlenu tak, jak my. Pod jego wpływem utleniają się, ciemnieją, szybciej pleśnieją i przestają być dobre do spożycia. Nie bez powodu zaleca się przechowywanie świeżej żywności w pojemnikach próżniowych. Stąd też pomysł na blendery próżniowe, które przetwarzają żywność bez obecności tlenu.
Blender próżniowy – na czym polega jego moc
Nadrzędnym zadaniem każdego blendera jest rozdrabnianie produktów na gładką masę, drobinki wielkości ziarnka piasku lub koktajle. Jednak przy użyciu tradycyjnego blendera podczas procesu miksowania, obrabiana żywność poddawana jest działaniu tlenu. Nie zawsze zauważymy to gołym okiem, ale miksowane w ten sposób owoce i warzywa zmieniają kolor, a przechowywane w lodówce zachowują najwyżej kilkudniową świeżość. Ponadto stwierdzono, że tak potraktowane produkty tracą cenne witaminy i minerały. Wbrew pozorom nie wystarczy zadbać o to, by spożyć świeże i surowe zmiksowane owoce, sam proces blendowania może negatywnie odbić się na zawartości tego, na czym nam najbardziej zależy – mikro i makroelementów.
Blender próżniowy dzięki nowoczesnej technologii umożliwia odessanie powietrza z kielicha przed przystąpieniem do miksowania. Dzięki temu możemy mieć pewność, że nasze owoce i warzywa nie są narażone na destrukcyjne dla nich utlenianie.
Nie wierzysz – sprawdź
No dobrze, ale po czym poznać, że to wszystko prawda? Weryfikacja zalet blendera próżniowego jest bardzo łatwa (Zobacz: Wielofunkcyjne urządzenie kuchenne odmieni twoją codzienność!). Praktycznie każdy blender próżniowy pozostawia użytkownikowi wybór – czy blednować w warunkach próżniowych, czy metodą tradycyjną. Teraz wystarczy tylko przygotować dwie porcje identycznych produktów i zmiksować je. Jeśli utrzemy warzywa i owoce na gładką masę, na pewno zobaczymy różnicę w kolorze. Będzie minimalna, ale wyraźnie dostrzegalna. Dwa takie same koktajle? Pozornie tak, ale włóż je do lodówki i przekonaj się, czy oba tak samo długo będą świeże i smaczne.
A co z witaminami? Tego nie stwierdzimy naukowo w warunkach domowych. Jednak nasz organizm podpowie nam, który sposób przyrządzania świeżych deserów jest dla niego korzystniejszy. Odpowiednia porcja witamin i minerałów to odczuwalna większa dawka energii na co dzień. Przy dłuższym spożywaniu produktów obrobionych metodą próżniową można zauważyć wyraźną poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. To właśnie dobroczynna moc witamin, która dba o nasze ciało nie tylko w środku, ale także na zewnątrz.
Blendery próżniowe, podobnie jak tradycyjne blendery kielichowe, wyposażone są w regulację prędkości miksowania, tryb pulsacyjny, nierdzewne, wyjmowalne ostrze i pojemny dzbanek. W niektórych modelach możemy liczyć też na dodatkowy pojemnik próżniowy do przechowywania przygotowanych dań w lodówce.