Pizza podbiła nasze serca, i choć sięgamy po nią często, nigdy się nią nie znudzimy. Jak to możliwe? To zasługa dodatków, dzięki którym każda porcja tego włoskiego przysmaku zaskakuje nas nowymi smakami. Jakie dodatki mogą spełnić oczekiwania tych, którzy lubią niecodzienne rozwiązania?
Pizza z jajkiem sadzonym
Do obecności ugotowanego jajka na pizzy już dawno zdążyliśmy się przyzwyczaić. Ale jajko sadzone? Jak się okazuje, i takie połączenie może się wspaniale sprawdzić. Zobaczmy, jak może wyglądać taka przykładowa pizza. Wrocław stawia na połączenie pieczarek, sera, papryki i bekonu. Na takim spodzie, sadzone jajko smakuje wybornie.
Pizza z kokosem?
Taki dodatek na włoskim cieście może się wydawać szalonym rozwiązaniem, a jednak mieszkańcy odległej Kostaryki taką właśnie pizzę lubią najbardziej. Jakie składniki mogą się dobrze komponować z wiórkami kokosowymi? Ananas i szynka, kurczak z ananasem – oto możliwe zestawienia, na jakie warto postawić.
Smaki orientu
Włoski przysmak znany jest dziś na całym świecie, a w każdym kraju można spotkać liczne lokalne przepisy na pizzę. Nie inaczej jest w odległych Indiach, w których to na pizzy często pojawiają się takie dodatki, jak marynowany imbir. Świetnie sprawdza się on w duecie z drugim symbolem kuchni hinduskiej – twarogiem paneer. Taka orientalna potrawa może oczarować każdego z nas, może stać się dowodem, że kuchnię włoską i hinduską można ze sobą bez większych problemów połączyć.
Banan curry pizza
Niecodziennymi dodatkami do pizzy mogą nas też zaskoczyć Szwedzi. W ich kraju na włoskim cieście mogą się pojawić afrykańskie korzenie, połączone z bananami, ananasem i przyprawą curry. Brzmi ciekawie? Tak też smakuje.
Owoce leśne
Owoce leśne na włoskim cieście? Brzmi dziwnie, a smakuje…wybornie. Wystarczy zebrać trochę jeżyn, ułożyć je na cieście wraz z kozim serem i włoskim koprem, i już można się cieszyć potrawą, której banalności z pewnością nikt nie zarzuci.
Kawior
Z pewnością ten dodatek jest niecodziennym składnikiem pizzy, choć od czasu do czasu każdy z nas może sobie na takie szaleństwo pozwolić. Mały pojemniczek najtańszego kawioru (około 100 g) to wydatek kilkunastu złotych, a więc wartość niejednej pizzy. Na wyjątkowe okazje, taka luksusowa pizza będzie jednak idealną propozycją.
Pizza na słodko?
W Polsce pizza na słodko może zaskoczyć, jednak już w Stanach Zjednoczonych taki deser nikogo nie dziwi. Ciasto posmarowane czekoladą, obłożone słynnymi piankami – oto jedna z propozycji, którą Amerykanie (zwłaszcza ci najmłodsi) pokochali już dawno. Inne możliwości? Wśród słodkich pizz można znaleźć i taką, na której pojawia się masło orzechowe wraz z owocowym dżemem.
Atrament ośmiornicy
Takie cuda tylko w Japonii. Atrament ośmiornicy jest tu jednym z popularniejszych dodatków do pizzy, i choć dla nas potrawa taka wygląda…dziwnie, mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni sięgają po nią bardzo chętnie.
Pizzerie mogą nam zaoferować wiele ciekawych dodatków, dzięki którym klasyczna pizza przemieni się w wyjątkowy specjał. Nie bójmy się zatem nowych, nieznanych dodatków, bo to dzięki nim włoski przysmak stał się jednym z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych dań na świecie.