Powszechnie wiadomo, że białko jest bardzo ważnym makroskładnikiem odżywczym, który pełni wiele funkcji w organizmie człowieka. Jest to składnik odżywczy, który tworzy podstawowy budulec mięśni, ścięgien, organów i skóry, a także enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i wielu innych związków.

Jednak z biegiem lat, przy ogromnej różnorodności opcji i źródeł pożywienia, troska o odpowiednią ilość przyjmowanego białka zeszła na dalszy plan.
Czy można zapewnić sobie odpowiednie spożycie poprzez spożywanie odpowiedniej mieszanki pokarmów w codziennej diecie? Powszechnie znanymi źródłami białka są jajka, ryby, mięso. Wegetarianie mogą myśleć, że trudno jest znaleźć wege alternatywę dla źródeł bogatych w białko. Oto niektóre z naturalnych źródeł białka dla dobrze zbilansowanej diety, które można spożywać codziennie
Mleko krowie
To łatwy sposób na włączenie odpowiedniej ilości białka do codziennej diety. Mleko krowie jest silnym źródłem białka, wapnia, witaminy D i ma dziewięć innych niezbędnych aminokwasów. Pomaga poprawić masę mięśniową, przyspiesza proces leczenia i pomaga uniknąć napadów głodu. Dodanie do regularnej diety co najmniej filiżanki mleka krowiego (dostarcza 8 gramów białka) będzie silnym katalizatorem wysokiej jakości odżywiania przepisykulinarne24.pl
Twaróg/jogurt
Twaróg dostarcza białka, które jest uznawane za czynnik wywołujący uczucie sytości i pomagający w regulacji hormonu głodu – greliny, co pomaga utrzymać pragnienia na dystans. Jogurt zawiera dużo białka, wapnia, witamin, żywych kultur bakterii lub probiotyków, które pomagają poprawić zdrowie jelit. Regularne spożywanie jogurtu może być korzystne dla osób dążących do redukcji wagi. Zawierają one około 10-11 gramów białka, podczas gdy jogurt grecki może dostarczyć nawet 17 gramów białka ze 170-gramowego opakowania.
Ser
Miłośnicy sera będą zachwyceni, bo podobnie jak inne produkty mleczne wymienione powyżej, czyli mleko, jogurt i paneer, ser jest doskonałym źródłem białka. Jeden plasterek sera zawiera mniej więcej tyle samo białka, co szklanka zwykłego mleka (6,7 grama). Kiedy najdzie Cię ochota, następnym razem wybierz serową przekąskę, która będzie sycąca, bogata w białko i wapń, a do tego smaczna.
Orzechy i nasiona
Orzechy ziemne, nerkowce, migdały i orzechy włoskie oraz nasiona dyni, chia, lnu i słonecznika są wspaniałym źródłem białka. Ważne jest, aby nie gotować ani nie piec nasion, ponieważ niszczą one zawarte w nich dobroczynne kwasy tłuszczowe. Staraj się też unikać orzechów przetworzonych i pakowanych, ponieważ zawierają dużo soli.Są one dość uniwersalnym źródłem i można je spożywać wiele razy w ciągu dnia, stosując różne przepisy. Dodawaj fasolę, orzechy do głównego dania, przekąsek, a nawet do sałatek.
Powszechnie sugeruje się, że właściwym sposobem na wysokie dzienne spożycie białka jest rozłożenie go na cały dzień i włączenie jednej lub dwóch porcji wielkości dłoni do każdego posiłku. Teraz nadszedł czas, żebyś zaplanował swoje posiłki i upewnił się, że spożywasz niezbędne ilości wysokiej jakości białka i składników odżywczych w swojej codziennej diecie.