Co robić aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych?
Pomińmy fakt niskiej obecności wartości odżywczych w naszych warzywach i owocach, zdajemy sobie sprawę, że to trudna sprawa i nie wiele tam się znajduje. Wartość odżywcza warzyw i owoców jest mniejsza niż kiedyś i stale maleje. Tabele wartości odżywczych pokazują nam średnią zawartość składników odżywczych i tak naprawdę nie możemy na nich ustalać sobie dziennej porcji w gramach, jaką potrzebuje nasz organizm. Codzienną dietę możemy uzupełniać zestawami suplementów diety, przeznaczonymi specjalnie dla danej grupy krwi. Polecam Vital A, Vital 0, Vital B, Vital AB firmy calivita. Tam znajdziesz oprócz witamin i minerałów, warzywa i owoce niezbędne dla danej grupy krwi, które będą wspierać niedobory i uzupełnią codzienną dietę w brakujące składniki odżywcze. Jak i co jeść? Przede wszystkim jak najmniej produktów przetworzonych i szeroka barwa kolorów znajdująca się w składnikach odżywczych. Na talerzu, lub w kilku daniach w ciągu dnia, powinny znajdować się wszystkie kolory i najlepiej nie łączyć białek z węglowodanami.
Grupa zielonych warzyw i owoców ma działanie oczyszczające organizm, znajduje się tam chlorofil, który wzmacnia odporność immunologiczną organizmu oraz chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ponadto chlorofil wpływa korzystnie na krew. Zielone warzywa zawierają duże ilości błonnika, kwasu foliowego, składników mineralnych i witaminy C, A, E, K. Takie warzywa jak szpinak, różne odmiany sałat, roszponka, rukola (rokietta siewna) kapusta, brokuły, brukselka, szparagi pietruszka, szczypiorek, jarmuż, bób, kiwi, agrest pomoże w oczyszczeniu organizmu z toksyn, pobudzi trawienie oraz przeciwdziała anemii. Dodatkowo warzywa kapustne zawierają indolo-3- karbinol, posiadający działanie przeciwnowotworowe. Zielone warzywa liściaste są źródłem luteiny, która wraz z zeaksantyną wspomaga organizm w walce z chorobami oka.
Owoce i warzywa z grupy żółto-pomarańczowych, czyli m.in. dynie, pomarańcze, brzoskwinie, morele, marchew, kukurydza, cytryny, barwę zawdzięczają karotenoidom, głównie β-karotenowi. Warzywa te i owoce, chronią organizm przed chorobami układu krążenia, wzmacniają naczynia krwionośne, korzystnie wpływają na pękające naczynka na ciele oraz bardzo dobre na wzrok, skórę, włosy i paznokcie. Cenne źródło witaminy C, które się tam znajduje ma szerokie spektrum działania, poprzez wspomaganie organizmu w walce z ciężkimi chorobami jak i profilaktykę wspomagania zdrowia.
Warzywa i owoce o barwie białej to ważny dla naszego zdrowia czosnek, cebula, por, cykoria, chrzan, korzeń pietruszki, biała rzepa, seler, kalafior dostarczają dla organizmu niezbędnych flawonoidów i allicyny, które działają antybakteryjnie i antywirusowo, wspomagają odporność i obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Fioletowe warzywa i owoce to czerwona kapusta, bakłażan, buraki, czerwona cebula, jeżyny, czerwone winogrona, czarna porzeczka, jagoda, aronia, borówka, śliwki i żurawina. W zdrowej zbilansowanej diecie, te kolory są bardzo istotne ponieważ, warzywa i owoce o tej barwie bogate są w przeciwutleniacze, działają przeciwzapalnie, antocyjany zwiększają ukrwienie, dotlenienie i odżywienie mózgu oraz korzystnie wpływają na oczy. Ciemniejszy kolor owoców i warzyw zawiera więcej przeciwutleniaczy. Antocyjany hamują również proces zlepiania się płytek krwi i biorą udział w samozniszczeniu komórek nowotworowych. Borówki zaleca się osobom z problemami ze wzrokiem, żurawinę dla wspomagania układu moczowego a aronie dla osób z wysokim ciśnieniem. Indole i kwas elagowy, likopen, którego jest więcej w czerwonych warzywach, działają antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo. Czereśnie, wiśnie i maliny, maja bardzo szerokie spektrum działania, są one bardzo bogate w witaminy i minerały.
Jaki mamy wniosek? Powinniśmy w diecie uwzględnić całą paletę barw lub przygotowywać świeżo wyciskane soki innego koloru każdego dnia 🙂
mgr edukacji zdrowotnej Iwona Andrys