Podczas oglądania wyjątkowo emocjonującego meczu i energicznego kibicowania swojej drużynie można spalić nawet kilkaset kalorii. Nie oznacza to jednak, że można nadrabiać ich stratę, jedząc niezdrowe przekąski. Kibicowanie piłkarzom grającym na EURO 2016 mogą umilać zdrowe, a nie mniej smaczne od chipsów, przekąski, np. chrupiąca ciecierzyca.
Ile kalorii spala się podczas oglądania meczu piłki nożnej
Gra w piłkę nożną to aktywność wymagająca ciągłych zmian tempa, kierunku oraz intensywności ruchu. Podczas 90 minut meczu piłkarze mogą spalać nawet 4000 kcal. Mecze live sprawiają jednak, że kalorie tracą także oglądający je widzowie. Liczba spalonych kalorii zależy od płci i
wagi danej osoby. Kobieta ważąca 65 kg oglądająca przez 90 minut mecz spala ok. 120 kalorii, podczas gdy ważący tyle samo mężczyzna 150 kalorii. Im więcej się waży, tym więcej kalorii się spala.
Liczba spalonych kalorii zależy również od stopnia zaangażowania kibica w grę toczącą się na boisku. Jeśli podczas oglądania co chwilę podrywa się on, silnie przeżywa wszystkie niebezpieczne dla swojej drużyny sytuacje, strzelone przez nią gole kontrowersyjne decyzje sędziów, spala nawet dwa razy więcej kalorii niż wtedy, kiedy siedzi tylko i obserwuje grę bez emocji. Nie powinno to jednak stanowić wymówki dla objadania się wysokokalorycznymi przekąskami. Choć w trakcie meczu niemal odruchowo sięga się po coś do jedzenia, lepiej zastąpić chipsy, słone paluszki oraz ciasteczka potrawami zawierającymi więcej składników odżywczych, a mniej kalorii. Oto kilka pomysłów.
Chrupiąca ciecierzyca
Składniki:
– ciecierzyca (ok. 100 g),
– sól,
– słodka papryka,
– oregano,
– oliwa albo olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1. Wypłukać ciecierzycę, zalać wodą i odstawić na 12 godzin, żeby namokła.
2. Gotować ciecierzycę na małym ogniu przez ok. 30 minut.
3. Do miseczki nalać oliwę i zamoczyć w niej ciecierzycę.
4.Ziarna ciecierzycy obtoczyć w ziołach.
5.Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wsypać soczewicę.
6. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez ok. 30 minut.
Chipsy warzywne
Składniki:
– 3 duże marchewki,
– 1/2 dużego selera lub 1 mały,
– 2 średniej wielkości buraki,
– olej rzepakowy,
– sól,
– pieprz,
– inne przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Pokrój warzywa na cienkie plasterki (1-2 mm).
2. Posmaruj je olejem.
3. Posyp przyprawami.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
Dip z awokado i kawałki duszonego mięsa lub surowe warzywa
Składniki:
– 2 dojrzałe awokado,
– 2 łyżeczki soku z cytryny,
– 2 ząbki czosnku,
– 3 łyżeczki posiekanej pietruszki,
– sól,
– pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Owoce awokado należy umyć i pozbawić pestki, można je też pokroić.
2. Dodać obrany i posiekany czosnek oraz sok wyciśnięty z cytryny.
3. Posolić i przyprawić pieprzem.
4. Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem.
5. Dodać posiekaną pietruszkę.
W tak przygotowanym dipie można moczyć paski surowych warzyw, np. marchwi i selera, a także kawałki uduszonego mięsa, np. kurczaka.