Oryginalny grecki ser feta to pyszny dodatek do wielu potraw. Powstaje z mieszaniny mleka koziego oraz owczego. Ser jest miękki i wilgotny, dzięki temu że leżakuje w zalewie przez około dwa miesiące. Cechuje go charakterystyczny słony posmak. Do czego nam się przyda w kuchni? Oto garść inspiracji!
Sekretem sera feta jest fakt, iż smakuje on doskonale zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Dzięki jego wykorzystaniu możemy stworzyć dania na każdą okazję – zarówno na przyjęcie, jak i domowy obiad.
Sałatki
Ten ser świetnie pasuje do różnego typu sałatek. Wszyscy wiedzą przecież, co to jest sałatka grecka – to właśnie feta gra tam główne skrzypce. Doskonale smakuje w zestawieniu z owocami np. brzoskwiniami. Przełamuje też smak ryby, dlatego warto dodać go do sałatki z tuńczykiem i kukurydzą. Feta jest słona, dzięki czemu dań nie trzeba dodatkowo solić. Świetnie sprawdza się w duecie z baby szpinakiem, rukolą, gruszką, orzechami, brokułami, a także pomidorami
Muffiny
Szukacie pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Wytrawne muffiny z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Dodatki mogą być różne. Ser nie topi się wewnątrz muffinek. Nadaje im puszystości. Można go zapiekać z brokułami lub szparagami.
Placki
Nieważne, czy robisz tartę, quiche, frittatę czy inny wytrawny placek – feta sprawdzi się tam znakomicie. Najprościej jest rozłożyć na blaszce ciasto francuskie. Zalać je masą śmietanowo jajeczną z dodatkiem fety, szpinaku oraz pomidorów. Całość ozdobić szynką parmeńską – niebo w gębie! Oczywiście ser można wykorzystać do wielu innych przepisów np. tarty z dynią.
Farsz
Jeśli chcecie zrobić pierogi, kluski bądź naleśniki, feta doskonale podkręci smak farszu. Można z powodzeniem zastosować ją zamiast twarogu w pierogach ruskich. Wspaniale smakuje połączenie sera z pastą z łososia i suszonych pomidorów.
Przystawki
Przy pomocy sera możemy wykonać setki różnych przystawek i przekąsek, które sprawdzą się zarówno, na co dzień, jak i na imprezie. Dobrym przykładem są grillowane bakłażany z fetą i oliwkami. Warto spróbować też w blin z fetą i łososiem. Można też wykorzystać ten przysmak w różnego rodzaju pastach, które można nakładać na kanapki, krakersy lub stosować, jako nadzienie do tartaletek.
Sosy
Ser feta nadaje się do sosów. Można go wykorzystać do tego by odrobinę sos zagęścić. Przykładem pysznego dania jest spaghetti ze sosem szpinakowym i fetą. Zauważyliście już, że ten duet dobrze się dogaduje? Zapamiętajcie to, bo może się przydać nie raz.