Wysokiej jakości serwis obiadowy będzie ponadczasowy i sprawdzi się przez lata. Elegancka zastawa przyda się zarówno podczas rodzinnych spotkań, jak i w trakcie świąt i przyjęć okolicznościowych. Zastawa obiadowa nie musi być biała i okrągła. Obecnie producenci oferują swoim klientom szeroki wybór stylów, kształtów oraz kolorów. Dlatego wybór idealnego zestawu nie jest łatwy. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, aby naczynia, które wybierzemy, służyły nam przez wiele lat.
Podstawowe elementy serwisu obiadowego
Skład zastawy zależy przede wszystkim od tradycji i kręgu kulturowego. W Europie wszelkiego rodzaju naczynia oraz sztućce są podporządkowane danemu posiłkowi i w ten sposób podzielono je na kilka podstawowych grup. Dlatego wyróżniamy m.in. serwisy: śniadaniowe, obiadowe, a także te do kawy i herbaty. Każda z wyżej wymienionej zastaw różni się ilością, a także różnorodnością elementów. Jednak największą ilością naczyń charakteryzuje się serwis obiadowy, w jego skład wchodzą: talerze płytkie, głębokie oraz modele przeznaczone na przystawki i sałatki, talerzyki deserowe, a także wazy, półmiski, salaterki i karafki. Oczywiście nie można zapomnieć także o zestawie sztućców.
Podstawowa kwestia – ilość elementów
Przymierzając się do zakupu kompletu naczyń obiadowych, musimy przede wszystkim wybrać ilość elementów. Standardowa i najczęściej wybierana zastawa jest przeznaczona dla 12 osób. Znajdziemy w niej 12 talerzy głębokich, płytkich oraz deserowych. Zdarzają się też przypadki, w których producenci powiększają serwisy obiadowe o dodatkowe elementy np. o półmiski. Oczywiście w każdym sklepie zajmującym się dystrybucją tego rodzaju ceramiki możemy zaopatrzyć się w zestawy m.in.: dla 4, 6 czy nawet 24 osób.
Jaki materiał wykonania wybrać?
Komplety obiadowe są wykonane z różnych materiałów. Tylko i wyłącznie od nas zależy jaki zestaw wybierzemy: ceramiczny, porcelanowy, a może szklany? Każdy z nich okaże się dobrym rozwiązaniem w innej sytuacji. Dlatego przed zakupem warto określić, podczas jakich okazji zamierzamy korzystać z danego serwisu stołowego.
- serwis porcelanowy – naczynia porcelanowe są wykonane z wysokiej jakości białej ceramiki. Tego rodzaju zastawa zachwyca przede wszystkim oryginalnym i eleganckim wyglądem, a z drugiej strony jest wysoce odporna na wszelkiego rodzaju czynniki mechaniczne i chemiczne. Im cieńsza i bielsza porcelana, tym wyższa jakość i cena,
- serwis kamionkowy – charakteryzuje się naczyniami, które są produkowane z mieszanki gliny i piasku kwarcowego. Kamionka posiada podobne właściwości do porcelany, nie wchłania cieczy, a także jest odporna na działania mechaniczne i chemiczne,
- serwis szklany – zastawy wykonane ze szkła hartowanego są niezwykle wytrzymałe, a przede wszystkim bezpieczne, w razie stłuczenia rozpadają się na odłamki, a nie cienkie igły, które są zagrożeniem dla naszej skóry. Naczynia szklane nie muszą być przezroczyste, bardzo często zdarza się, że są to elementy wykonane z barwionego szkła.
Klasyka czy nowoczesność?
Ilość wzorów i kolorów dostępnych na rynku serwisów obiadowych jest niezliczona. Jednak bez problemu podzielimy naczynia na dwie kategorie – klasyczną i nowoczesną. Klasyczna zastawa sprawdzi się podczas ważnych uroczystości, które wymagają eleganckiego stylu. Dla fanów tradycyjnych rozwiązań najlepszym wyjściem będzie okrągły zestaw składający się z białej porcelany z delikatnymi zdobieniami. Nowoczesne serwisy o geometrycznych kształtach, intensywnych barwach i nietuzinkowych kształtach to modele, które z pewnością spodobają się dla osób ceniących awangardę oraz dynamikę.
Zanim dokonamy zakupu serwisu obiadowego, warto przemyśleć jak dużego zestawu potrzebujemy. Najczęściej wybierane są komplety składające się z 6 lub 12 elementów. Klasyczne zestawy naczyń pozwalają na stworzenie pięknego i uroczystego nastroju. Spójność estetyczna wnętrza połączona z idealnie dobraną zastawą obiadową zaakcentuje końcowy efekt wizualny.