Pomimo, że sushi w dzisiejszych czasach jest coraz bardziej popularne, w Polsce wciąż jest wiele osób, które jeszcze nigdy go nie próbowało. Jeżeli ty również należysz do tej grupy, nie pozostaje Ci nic innego jak przełamać się i skosztować dobrego, prawdziwego sushi.
Bardzo ważnym jest, aby na pierwszy raz wybrać polecany lokal serwujący pyszne sushi. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – żeby się nie zrazić. Najbardziej polecanymi lokalami jest 77 Sushi Kraków lub sushi ursynów. Ponadto warto udać się na sushi z kimś, kto już kiedyś je jadł. Ta osoba w trakcie będzie mogła wytłumaczyć pewne zasady i sposoby spożywania japońskiego przysmaku. Wiele „początkujących sushiżerców” najbardziej obawia się jedzenia pałeczkami. Wbrew pozorom to nie jest tak trudne jak się wydaje. Niektórzy radzą, aby najpierw popróbować podnosząc patyczkami pewne małe przedmioty. Jeżeli jednak nie posiadasz takich pałeczek nie przejmuj się. W trakcie można nabrać wprawy i ogarnąć „z czym to się je”. A nawet jeśli nie, niekoniecznie musisz jeść pałeczkami! Tak, to prawda – sushi można jeść również bez użycia sztućców, rękami.
Kolejnym ważnych aspektem podczas pierwszego wypadu na sushi jest decyzja co wybrać… Te wszystkie rodzaje nawet zagorzałego sushimaniaka mogą przyprawić o zawrót głowy!
Najpopularniejsze rodzaje sushi to:
- California Roll,
- Caterpillar Roll,
- Chirashi Sushi,
- Edomae Chirashi Sushi,
- Futomaki,
- Gomoku Sushi,
- Gunkan Maki,
- Hosomaki,
- Ikura Gukan,
- Inari Sushi,
- Kappa Maki,
- Maki Sushi,
- Nare Sushi,
- Negitoro Maki,
- Nigiri Sushi,
- Oshi Sushi,
- Sugata Sushi,
- Temaki,
- Tsynamayo Maki,
- Unagi Nigirizushi,
- Uramaki.
Na pierwszy raz warto zdecydować się na jakiś zestaw. Chyba każda restauracja oferuje połączenie kilku rodzajów sushi na jednej tacy. Dzięki temu można skosztować różnych wersji i na przyszłość wiedzieć co bardziej nam smakuje, a co mniej. Na smak sushi największy wpływ mają składniki. Zazwyczaj są to ryby takie jak łosoś, tuńczyk, makrela, ryba maślana czy węgorz. Poza sushi na talerzu można znaleźć dodatki takie jak wasabi, sos sojowy czy imbir marynowany. Jeśli nie jesteś fanem ostrych potraw na początku uważaj, żeby nie przesadzić z wasabi. Ten zielony japoński chrzan, często jest bardzo niepozorny i po chwili może zaskoczyć. Sos sojowy służy do moczenia (ryby, nie ryżu!). Imbir marynowany służy zaś do przegryzania pomiędzy kawałkami. Dzięki temu oczyszcza się kubki smakowe pomiędzy poszczególnymi rodzajami, co pomaga wyraźniej poczuć różnice. Jeśli więc jeszcze nigdy nie próbowałeś sushi, zrób to jak najszybciej!