Będąc właścicielem baru lub barmanem (albo pełniąc obie funkcje na raz) wiesz, jak ważny podczas ruchliwych wieczorów za ladą jest szybki czas podawania zamówień. Kluczem do sukcesu, poza umiejętnościami pracowników, jest łatwa dostępność potrzebnych składników oraz sprzętu. Jednym z najpopularniejszych elementów każdego drinka — alkoholowego jak i bezalkoholowego — jest lód. Abyś nie musiał czekać godzinami na zmrożone kostki, warto zaopatrzyć swój biznes w profesjonalne urządzenie. A są nim łuskarki do lodu.
Funkcjonalność łuskarki do lodu
Łuskarki do lodu to trwałe, wytrzymałe i bardzo użyteczne urządzenia, które powinny znajdować się w każdym profesjonalnym barze. Dzięki łuskarce barman nie musi martwić się o dokładanie do zamrażarki foremek z wodą i czekanie na zadowalający efekt. Sprzęt przeznaczony do użytku przemysłowego jest w stanie wytworzyć dziennie od kilkudziesięciu kilogramów do nawet kilku ton (!) lodu.
Maszyna nie tylko zmienia wodę w stałe bloki, ale również łuska je na drobne fragmenty. Dzięki temu otrzymujesz efekt śniegu, który z łatwością można dodać w całości do drinka lub zmiksować w koktajlu. Nie musisz już użerać się z zamarzającymi na kamień foremkami, które pękają kiedy chcesz wydostać nich kostki. Możesz również zapomnieć o trudnościach z przenoszeniem worka pełnego wody do zamrażarki.
Jak działają łuskarki do lodu?
Łuskarki posiadają najczęściej dwa pojemniki. Do pierwszego z nich dostaje się woda, która pod wpływem bardzo zimnej temperatury zmienia swój stan skupienia z ciekłego na stały. Następnie powstały lód jest kruszony przez narzędzie skrawające. Zazwyczaj powstałe skrawki przypominają łuski (stąd nazwa urządzenia). Otrzymany śnieg jest przesypywany do drugiego zbiornika, z którego można swobodnie wybierać go za pomocą specjalnej szufelki dołączonej w zestawie do łuskarki.
Urządzenie utrzymuje stałą temperaturę poniżej zera, aby lód nie tracił swojej struktury. Na panelu sterownia umieszczone są diody, które informują o parametrach łuskarki do lodu, jak i o ewentualnych awariach. Dzięki temu możesz w porę zaradzić niespodziewanym problemom, np. obniżyć lub podnieść temperaturę w komorze chłodzącej.
Gdzie oprócz baru można użyć łuskarki do lodu?
Łuskarki do lodu ze względu wykonanie ich z materiałów nierdzewnych i dopuszczonych do kontaktu z żywnością, sterylność procesu wytwarzania lodu oraz wysoką jakość wspomnianego produktu, są używane nie tylko w barach. Mają one szerokie zastosowanie w różnego rodzaju działalnościach gastronomicznych i spożywczych.
Lodowe łuski utrzymują swoją strukturę i temperaturę przez bardzo długi czas, wobec czego można je spotkać na wystawach sklepowych, gdzie ich zadaniem jest utrzymanie świeżości różnego rodzaju mięs, najczęściej rybiego. Tę samą funkcję pełnią również, chociażby w transporcie jedzenia. Oprócz funkcjonalności zapewniają one także dodatkowy element estetyczny, pięknie błyszcząc i kontrastując z barwami prezentowanych produktów spożywczych.