Dietetycy biją na alarm. Coraz więcej Polaków zamiast lekkich przekąsek kupuje chipsy lub słone paluszki, które tuczą i negatywnie wpływają na organizm. Chcesz zacząć dobrze się odżywiać? Postaw na przekąski, które nie tylko zaspokoją głód, ale do tego dodadzą Ci energii na resztę dnia. W poniższym tekście znajdziesz kilka przepisów, które z pewnością Cię zainspirują.
Frytki z batatów i selera
Uwielbiasz dobrze wysmażone frytki posypane solą i polane keczupem? Ta przekąska należy do jednych z najsmaczniejszych, ale też do tych najbardziej kalorycznych. Jest jednak zdrowsza alternatywa, która może ją godnie zastąpić, a mianowicie frytki z bogatych w witaminy A, B i C oraz substancje antynowotworowe batatów (rodzaj słodkiego ziemniaka) i selera. Kup dwa duże bataty oraz seler i pokrój je w niewielkiej grubości słupki. Następnie wymieszaj je z łyżką oleju kokosowego i przyprawami takimi jak rozmaryn, tymianek i oregano. Tak przygotowane warzywa przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Kasza bulgur z hummusem
Kasza bulgur z hummusem to przekąska, która świetnie sprawdzi się w pracy między śniadaniem a obiadem. Co potrzebujesz do jej przygotowania? Przede wszystkim torebkę kaszy bulgur (może się ona pochwalić bardzo niskim indeksem glikemicznym, dlatego powinni zainteresować się nią także cukrzycy), pół słodkiej papryki, kilka pomidorków koktajlowych oraz przyprawy i oczywiście hummus, czyli pastę z cieciorki. W sklepach znajdziesz ją bez problemu, zwracaj jednak uwagę na składy. Jeśli chcesz jeść zdrowo, wybieraj hummusy takich marek jak Primavika, które nie zawierają glutenu i cukru. Gdy już zdobędziesz wszystkie składniki, ugotuj kasze według instrukcji na opakowaniu i przestudź. Następnie przesyp do miski i wymieszaj z hummusem i dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz połówki pomidorków koktajlowych i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Zdrowa przekąska gotowa!
Batony musli
Jesteś fanem słodkości, a już zwłaszcza różnego rodzaju batoników? Wybierz ich mniej kaloryczną wersję – batony musli. Przygotuj pół paczki wiórek kokosowych, 30 g orzechów laskowych, 40 g orzechów włoskich, 300 g płatków owsianych, 30 g suszonych owoców (może być żurawina lub śliwka), 60 g masła, czubatą łyżkę miodu oraz brązowy cukier (2-3 łyżki). Zacznij od posiekania orzechów i suszonych owoców. Wrzuć je do miski i dodaj resztę suchych składników. Na małym ogniu rozpuść masło z dodatkiem miodu i dodaj do niego zawartość miski. Całość dokładnie wymieszaj i wylej na formę do pieczenia wyścieloną papierem. Piecz 15 minut w 180°C. Po wystygnięciu przekrój na mniejsze kawałeczki.