Urządzanie kuchni to wymagające i często niełatwe zadanie. Podczas gdy wiadomo, że w pomieszczeniu powinny się obowiązkowo znaleźć m.in. lodówka, kuchenka czy czajnik, to już wybór potrzebnych akcesoriów może stwarzać pewne trudności.
Zazwyczaj o tym, jak ważne są niektóre gadżety i drobne sprzęty, przypominamy sobie w środku procesu gotowania czy pieczenia. Często wówczas wyrzucamy sobie, że mogliśmy pomyśleć wcześniej o nabyciu konkretnego przedmiotu. Co więc warto posiadać w swojej kuchni?
Moździerz kuchenny
Jednym z obowiązkowych elementów wyposażenia kuchni jest moździerz. To bardzo praktyczne, wielofunkcyjne akcesorium, które pozwoli na m.in. łatwe stłuczenie, zmielenie, rozdrobnienie czy kruszenie przypraw, np. kolendry albo ziela angielskiego. Moździerze kuchenne sprawdzają się także doskonale podczas tworzenia domowej roboty herbat czy mieszanek ziołowych. Naczynie kuchenne z tłuczkiem znajdzie zastosowanie w trakcie przyrządzania dań z grilla albo marynaty do mięsa. Ponadto sprzęt ten można też wykorzystać do robienia pesto albo zgniatania orzechów.
Waga kuchenna elektroniczna
Wybierając niezbędne akcesoria kuchenne, warto koniecznie zaopatrzyć się w dobrej jakości wagę kuchenną. Elektroniczne urządzenie umożliwia bardzo dokładne odmierzenie rozmaitych produktów spożywczych. Wybierając tego typu akcesoria do kuchni, najlepiej zdecydować się na modele o dużym obciążeniu mechanicznym, ale równocześnie o kompaktowych wymiarach, dzięki czemu sprzęt zmieści się bez trudu nawet na niewielkim blacie lub w szafce. Elektroniczne wagi cechują się niedokładnością pomiaru wynoszącą 1-2 g, w przeciwieństwie do modeli mechanicznych, w których granica błędu może wynosić nawet 20 g.
Deski do krojenia
Kolejnym ważnym akcesorium niezbędnym w każdej kuchni są deski do krojenia. Dostępne są modele szklane, plastikowe, bambusowe, drewniane. Każda z nich ma liczne zalety. Modele z drewna dobrze wchłaniają zapachy. Ponadto są odporne na przebarwienia, a powstałe na ich powierzchni nacięcia i rysy same się regenerują. Jednak aby na długi czas zachować dobry stan drewna, warto je impregnować specjalnym olejem. Wybierając ten typ deski, należy się liczyć z tym, że ze względu na wchłanianie wody mogą one stać się siedliskiem bakterii.
Pod tym względem o wiele lepiej wypadają modele plastikowe. Można je czyścić środkami chemicznymi, również w zmywarce. Są odporne na wysokie temperatury. Nie wchłaniają jednak zapachów i szybko się przebarwiają, dlatego najlepiej stosować osobne deski do warzyw, ryb i krojenia mięsa surowego bądź gotowanego.
Deski bambusowe posiadają wszystkie zalety, jakie mają deski z drewna, a dodatkowo nie wchłaniają wody oraz są od nich tańsze.
Dużą popularnością cieszą się też deski szklane, które są łatwe w utrzymaniu czystości, a przy tym są bardzo estetyczne wizualnie. Mogą niestety tępić noże.
Zestaw noży kuchennych
W każdej kuchni powinien znaleźć się nie jeden, ale cały zestaw dobrej jakości noży. Kilka modeli o różnym zastosowaniu, np. do mięsa, serów, krojenia pieczywa, obierania warzyw, smarowania czy filetowania ryb sprawi, że rozmaite prace kuchenne będą przyjemniejsze i szybsze.