Zawsze dobrym pomysłem na obiad są pulpety. Pudliszki ma w swojej ofercie nawet specjalnie przygotowane, ale możesz zrobić je także sama. Miękkie, smaczne, uwielbiane przez dzieci, są prawdziwym polem do popisu dla kulinarnej wyobraźni. Podstawą jest oczywiście mięso, ale bez dobrego sosu się nie obędzie. Potrzebny ci jest tylko przecier pomidorowy Pudliszki i do dzieła!
Najlepsze pulpety – Pudliszki ma swój sposób
Pulpety, czyli małe klopsiki z mięsa mielonego, gotowane w sosie pomidorowym… to smak dobrze nam znany z dzieciństwa. Wszystkie maluchy je uwielbiają, więc każda mama i babcia powoli staje się mistrzynią w ich przygotowaniu. Cała tajemnica leży w idealnym, przepysznym sosie pomidorowym.
Przecier pomidorowy Pudliszki jest wprost stworzony do pulpetów. Przede wszystkim dlatego, że to produkt w pełni naturalny i zdrowy. Powstał z przetartych i poddanych obróbce termicznej pomidorów najwyższej jakości. Aż 99,6% tego produktu to pomidory, pozostała część to sól i naturalny kwasek cytrynowy, stosowany jako regulator kwasowości. Żadnej chemii czy konserwantów, które mogłaby zaszkodzić maluchom. Chociażby z tego względu przecier pomidorowy Pudliszki to świetna podstawa do sosów do pulpetów.
Sos do pulpetów z przecieru pomidorowego Pudliszki
Najczęściej robi się bulion, który potem uzupełnia się wyłącznie koncentratem pomidorowym, ale my proponujemy inny sos. Dzięki niemu danie będzie miało zupełnie inny smak. Wystarczy, że wylejesz przecier pomidorowy Pudliszki na patelnię, dodasz do niego trochę zeszklonej cebulki i nieco czosnku. Wrzuć także kostkę rosołową. Możesz od razu dodać pietruszki czy innych przypraw. Przez chwilę to podsmażaj, a potem uzupełnij sos wodą, jeśli jest zbyt gęsty, jeśli będzie dla ciebie za rzadki, zagęść go mlekiem z rozprowadzoną mąką.
Następnie dodaj kilka łyżek śmietany, by sos zrobił się bardziej kremowy. Kiedy będzie gotowy, przelej go do garnka i umieść w nim przygotowane do gotowania pulpety. Pudliszki to najlepszy sposób na to, by sos był gęsty i pełen smaku.
Pulpety z mięsa mielonego z indyka
Zamiast tradycyjnych pulpetów z wieprzowiny, możesz sięgnąć po mięso mielone z indyka. Będzie mniej tłuste i o wiele mniej kaloryczne. Dopraw je solą i pieprzem, dodaj rozkłócone jajko i wyrób masę. Możesz także namoczyć w wodzie kromki chleba razowego, kiedy nasiąkną, przełóż je do mięsa i wymieszaj razem, wyrabiając rękami. Dzięki temu mięso z indyka nie będzie suche.
Formuj kulki dowolnej wielkości. Pulpety powinny mieć średnicę dużego orzecha włoskiego. Potem lekko podsmaż je na oliwie i zalej przygotowanym sosem pomidorowym, w którym powinny się dusić około 15 minut na małym ogniu.
A może pulpety w formie wegetariańskiej?
Przygotowany sos pasuje także do pulpetów wegetariańskich. Robi się je z ciecierzycy. Namoczoną na noc należy gotować aż do miękkości, a następnie zblendować na papkę z odrobiną wody. Dodaje się do niej startą na grubych oczkach marchew, trochę selera, można także wrzucić pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę czerwoną lub kuleczki zielonego groszku – wszystko zależy od twojej fantazji.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaje się do niej mąkę kukurydzianą lub z tapioki. Jeśli jest zbyt gęsta – wlewa się odrobinę wody. Następnie należy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i przesmażyć po obu stronach na niewielkiej ilości oleju. Pulpety zalewa się gorącym sosem pomidorowym i podgrzewa się je w nim przez kilkanaście minut.