Croissant – chrupiący, maślany, z bąbelkami w środku, to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę w trakcie dnia. Stanowi także idealny dodatek do kawy lub herbaty. Warto pamiętać, że chrupiące croissanty można przygotować samemu. Zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia jest wyjątkowy! Poznaj prosty przepis na croissanty i inne wypieki z ciasta francuskiego.

Croissant to niezwykle delikatny rogalik o wyjątkowej strukturze. Ma wyjątkowy, maślany smak, a w środku – bąbelki powietrza.
Przepis na croissanty, czyli wyjątkowe śniadanie na co dzień!
Przy przygotowywaniu rogalików warto pamiętać o tym, że klasyczny croissant z dużymi bąbelkami powietrza w środku potrzebuje trzech dni na przygotowanie. Dlaczego? Chodzi przede wszystkim o to, że między poszczególnymi etapami przygotowania ciasto wymaga odpoczynku w niskiej temperaturze. To właśnie dzięki temu ciasto ma wewnątrz duże bąbelki powietrza przez co jest tak delikatne a jego smak pełny.
Nie trzeba jednak czekać tak długo! Istnieją przepisy, dzięki którym przygotujemy croissanty znacznie szybciej i choć będą one miały mniejsze bąbelki – będą równie smaczne i aromatyczne! Potrzeba do nich zaledwie takich składników jak suszone drożdże instant, mąka pszenna, woda, cukier, masło i sól! Dodatkowo można użyć także białka do posmarowania croissantów z zewnątrz. Łatwy przepis na croissanty znajdziesz na stronie wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/croissant-francuski-rogalik.
Wybierając mąkę do przepisu należy pamiętać o tym, by była to mąka pszenna 00(W330) lub typ 550 o zawartości białka około 13g. Co to oznacza? Wskaźnik W opisuje siłę mąki, a więc jej zdolność do wchłaniania przez nią wody w czasie wyrabiania i utrzymania dwutlenku węgla w cieście podczas wyrastania. Jest ona ściśle związana z ilością zawartego w mące glutenu. Im go więcej, tym jest ona silniejsza a tym samym wchłonie więcej wody i wytrzyma długi proces wyrastania.
Ciasto francuskie to jednak nie tylko pyszne, maślane croissanty. Jakie inne przepisy na ciasta i desery z ciasta francuskiego warto mieć w swojej książce kucharskiej?
Ciasto z serkiem ricotta i śliwkami z ciasta francuskiego – idealne dla początkujących!
Już sama nazwa tego ciasta brzmi wyśmienicie. Co jednak istotne, również jego wygląd i smak są jedyne w swoim rodzaju! Podstawę stanowi spód z ciasta francuskiego. Kolejną warstwą jest delikatna masa z serka ricotta i śliwek. Wierzch zaś posypany jest chrupiącymi płatkami migdałowymi. Ciasto może przygotować osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. Przepis jest łatwy, a na dodatek nie zajmuje wiele czasu. Ciasto francuskie użyte w tym przepisie można bowiem kupić już gotowe. Wówczas potrzebujemy tylko serka ricotta, jajka, mąki ziemniaczanej, cukru pudru, cukru wanilinowego, śliwek i płatków migdałowych. To idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi lub weekendowy deser w rodzinnym gronie!
Trójkąciki z figami z ciasta francuskiego
Miłośnicy ciasta francuskiego koniecznie powinni spróbować francuskich trójkącików! To idealny pomysł w momencie gdy goście mają zjawić się lada moment. Trójkąciki są bowiem szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie przepyszne. Na ciasto francuskie nakładamy ricottę oraz świeżą figę. Całość zaś, po upieczeniu, polewamy miodem!