Kuchenka mikrofalowa to jedno z największych dobrodziejstw techniki XX wieku. Pozwala nam w błyskawiczny sposób odgrzać jedzenie, dzięki czemu możemy cieszyć się ciepłym posiłkiem w przerwie od pracy albo zaoszczędzić czas przygotowując obiad w domu. Jednak nowoczesne kuchenki mikrofalowe pozwalają nam na dużo więcej.
Technologia działania kuchenek mikrofalowych została opracowana w latach 40. XX wieku. Odkryto ją przypadkiem podczas prac nad radarami. Pierwsze kuchenki były duże i niezwykle ciężkie. Z czasem ulepszono technologię tak, że gabaryty kuchenek pozwalały na ich postawienie w każdej kuchni. Urządzenia te wytwarzają mikrofale – skąd bierze się ich nazwa – które wprawiają w ruch cząsteczki wody. Woda jest istotnym składnikiem zarówno warzyw, jak i mięsa, nie wspominając o zupach i innych płynnych i półpłynnych pokarmach. Drgające cząsteczki wody przekazują swoją energię, zwiększając temperaturę. Dzięki temu technologia mikrofalowa nadaje się idealnie do błyskawicznego podgrzewania jedzenia.
Ale na przestrzeni ostatnich 70 lat zmieniło się wiele, nie tylko wielkość kuchenek. W nowoczesnych urządzeniach tego typu możemy zrobić o wiele więcej, niż tylko podnieść temperaturę wcześniej przygotowanych do spożycia produktów. Zobaczcie, jakie dodatkowe funkcjonalności skrywają nasze kuchenki.
Gotowanie na parze
Oprócz tradycyjnego podgrzewania potraw, nasze kuchenki potrafią je też ugotować. I to na parze – czyli w bardzo zdrowy i smaczny sposób. Gotowanie na parze nie wymaga żadnego tłuszczu, przez co jest dietetyczne. Pozostawia też w jedzeniu wszystkie jego wartości odżywcze i walory smakowe, nie wypłukując ich jak w przypadku tradycyjnego gotowania.
Możesz to osiągnąć używając dołączonego do kuchenki pojemnika do gotowania na parze. Napełniasz go jedzeniem, które chcesz przygotować, dodajesz odpowiednią ilość wody (podziałka na pojemniku podpowie ci, ile powinno jej być) i ustawiasz na kuchence ilość i typ jedzenia – to takie proste. Już po chwili możesz cieszyć się ciepłym, ugotowanym na parze jedzeniem.
Mało tego, w podobny sposób można ugotować makaron i ryż. Przygotowane w ten sposób będą miękkie i sprężyste – bez sklejania się czy rozgotowywania.
Chrupiące potrawy
Dawniej kuchenki sprawdzały się dobrze przy podgrzewaniu jedzenia o wodnistej lub na wpół wodnistej konsystencji. Nie radziły sobie natomiast z ciastem, zwłaszcza wtedy, gdy wyjściowo miało być chrupiące. Zamiast tego stawało się gumowe. Była to wielka niedogodność, zwłaszcza dla miłośników pizzy, której ważnym elementem jest właśnie szybkość przygotowania. Ciężko było odgrzać w mikrofalówce kawałek ulubionej margherity, nie godząc się na utratę walorów smakowych i strukturalnych.
Te czasy też już minęły. Dzięki technologii Crisp, dostępnej w mikrofalówkach Whirlpool, na specjalnym talerzu można podgrzać na chrupko każdą pizzę. Można w ten sposób podgrzewać także inne dania oparte o ciasto, jak tarty czy naleśniki.
Grill
Grillowanie to kolejny sposób zdrowego i smacznego przygotowywania potraw. Dzięki grillowaniu możemy znacząco zredukować ilość tłuszczu w jedzeniu, co bez wątpienia wyjdzie na dobre naszemu organizmowi. W przypadku elektrycznych grillów stosowanych w naszych kuchenkach nie musimy martwić się o szkodliwe dla zdrowia związki uwalniane przez kapiący tłuszcz w trakcie tradycyjnego grillowania.
Używając programu Grill, który jest dostępny w wybranych kuchenkach mikrofalowych osiągniesz taki sam efekt, jak w tradycyjnych piekarnikach.
Nowoczesne mikrofalówki rozwiązały także problem największej zmory grillowania: kwestii czyszczenia. Dzięki innowacyjnej konstrukcji grilla w kuchenkach mikrofalowych może on zostać pochylony, co znacznie ułatwia utrzymanie go w czystości.
Rozmrażanie
Być może nadal będziesz chciał gotować na tradycyjnej kuchence. Ale nawet w takiej sytuacji mikrofalówki mogą ci przyjść z pomocą! Zwłaszcza, kiedy zechcesz przygotować potrawy ze składników, które nadal leżą w zamrażarce.
Większość kuchenek mikrofalowych posiada specjalny program pozwalający doprowadzić do temperatury pokojowej każdy produkt. Wyjątkowy pod tym kątem jest system JetDefrost 3D oferowany w kuchenkach mikrofalowych Whirlpool, który pomoże ci szybko rozmrozić zarówno warzywa, jak i mięso. Produkty rozmrażane są w technologii trójwymiarowej, dzięki czemu od każdej strony będą rozmrożone równomiernie. Koniec z „rozmrożonym” mięsem, które w środku jest jeszcze twarde, a na krawędziach zaczyna się gotować.
Decydując się na zakup kuchenki mikrofalowej pamiętaj, o tym, że nie służy ona tylko do odgrzewania dań i robienia popcornu, ale może być bardzo użytecznym urządzeniem, które ułatwi przygotowanie posiłków!