Czajnik to podstawowe urządzenie w każdej kuchni. Dzięki niemu można przygotować nie tylko kawę, herbatę, ale i inne napoje gorące. Na rynku można znaleźć różnego rodzaju czajniki – elektryczne i tradycyjne. Na który z nich warto postawić?
Wydaje się, że nie ma popularniejszego urządzenia w kuchni niż czajnik. To niepozorne, małe urządzenie jest używane przeważnie każdego dnia i to niejednokrotnie kilka lub nawet kilkanaście razy. Kto z nas nie marzy rano o kawie lub nie ma ochoty napić się aromatycznej herbaty w ciągu dnia? Wtedy za każdym razem kierujemy się do czajnika. Co ciekawe już od lat toczy się spór między zwolennikami czajników tradycyjnych a zwolennikami czajników elektrycznych o to, które z tych urządzeń jest lepsze. Postanowiliśmy zapytać o to ekspertów sklepu internetowego Bazylia.pl.
Czajnik tradycyjny i jego zalety
Tradycyjny czajnik to rozwiązanie znane od stuleci, ale jednocześnie przeszło one wiele modyfikacji. Dziś to najczęściej naczynie ze stali nierdzewnej wyposażone w tzw. gwizdek, który informuje, kiedy woda zostanie ugotowana. Taki czajnik jest podgrzewany na gazie lub na płycie indukcyjnej. Niekiedy to zwykły czajnik, ale czasami to prawdziwe dzieło sztuki wzorniczej. Czajniki tradycyjne mogą być bardzo pojemne – nawet 3-litrowe – chociaż najczęściej mają 2,5 litra. Takie czajniki są tanie i do tego bardzo trwałe.
Dobre strony używania czajnika elektrycznego
Nieco inną konstrukcją jest czajnik elektryczny, którego kariera rozpoczęła się dopiero w XIX wieku. Nierzadko można znaleźć czajniki tego rodzaju o ciekawej stylistyce, kolorowe. Najtrwalsze są modele wykonane ze stali nierdzewnej i z płytą grzewczą. Czajnik elektryczny gotuje bardzo szybko wodę i do tego sam się wyłącza, nie trzeba go pilnować. W niektórych modelach można regulować precyzyjnie temperaturę wody, co przydaje się na przykład przy parzeniu zielonej herbaty. Najczęściej również pojawia się filtr wyłapujący zanieczyszczenia z wody.
Czajnik tradycyjny czy elektryczny – co wybrać?
Tak naprawdę każdy z tych czajników ma swoje zalety i wady. Gdy zależy nam na szybkim zagotowaniu wody, na pewno lepszym rozwiązaniem będzie czajnik elektryczny. Ten będzie także wygodniejszy w użytkowaniu – sam się wyłącza, filtruje wodę, wskazuje ilość wlanego płynu. Z drugiej strony czajnik tradycyjny oznacza mniejsze koszty, ponieważ gaz jest tańszy niż prąd. Warto wybrać taki czajnik, gdy często gotujemy wodę. Wybór powinien zależeć także od tego, który z tych czajników pasuje lepiej do danej aranżacji kuchni.
Bez względu na to, czy wybierzemy czajnik elektryczny, czy tradycyjny, należy postawić na model dobrej jakości, solidny, funkcjonalny i elegancki. Taki czajnik posłuży nam kilka lat i będziemy z niego na pewno zadowoleni.