Wiśnie to jedne z najpopularniejszych owoców rosnących w Polsce. Wiśniowy sezon rozpoczyna się w lipcu i trwa około miesiąca, a więc czas wakacji jest najlepszym momentem na to, aby nacieszyć nimi kubki smakowe. Chociaż specyficzny, kwaskowy aromat wiśni ma bardzo wielu amatorów, to nie każdy jednak zachwyca się smakiem świeżych, nieprzetworzonych owoców. Cierpkość i kwaśność, jaką mają w sobie są znacznie częściej doceniane w ciastach, nalewkach, konfiturach i innych przetworach.
Zdrowotne właściwości wiśni
To, że warto zajadać wiśnie na pewno nikogo nie dziwi. Te maleńkie owoce są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminę A oraz C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, karoten, a także magnez, żelazo, potas, fosfor, jod i miedź. Ta długa lista dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą wiśnia sprawia, że jedzenie tego owocu wpływa korzystnie na wzrok oraz serce. Wiśnie mają też niski indeks glikemiczny, dlatego są odpowiednie dla osób chorujących na cukrzycę.
Skoro wiemy już, jak wiele korzyści przynosi spożywanie wiśni, warto zastanowić się, w jaki sposób można je jeść i jakie dania przygotowywać, aby było to nie tylko zdrowe, ale też smaczne. Poniżej przedstawiamy 3 bajeczne przepisy, które pozwolą w pełni wykorzystać potencjał, jaki drzemie w tych maleńkich owocach. Zapraszamy do przeczytania i samodzielnego przygotowania w domu!
1. Domowy sorbet bananowo-wiśniowy
Idealny deser na upalne dni – nie tylko pyszny, ale też zdrowy!
Czego będziesz potrzebować?
Aby zrobić ten deser potrzeba: 1 kg wiśni, 3 dojrzałe banany, ewentualnie miód (do dosłodzenia, do smaku).
Jak wykonać lody?
Należy wydrylować wiśnie, a następnie zagotować je w rondlu. Gotujemy je przez chwilę, aż owoce stracą surowy smak. Po tym czasie, wiśnie studzimy. Banany obieramy i kroimy w plastry. Całość mieszamy, a następnie rozdrabniamy blenderem tak, aby powstał mus. Jeśli jest on za mało słodki, dosładzamy miodem do smaku. Całą mieszankę rozlewamy do małych pojemniczków (na przykład do robienia kostek lodu) i wstawiamy do zamrażarki na 5 godzin.
Do pięknego podania naszego sorbetu, idealnie nadadzą się puchary deserowe. Całość będzie miała nie tylko rewelacyjny smak, ale też elegancki wygląd. Przekładamy więc nasze kostki sorbetowe do pucharu i… lody są gotowe do zjedzenia! Aby dodać deserowi jeszcze odrobinę szyku, całość można ozdobić miętą i świeżymi wiśniami lub bitą śmietaną.
2. Aromatyczne drożdżówki z wiśniami i kruszonką
Nic nie może się równać z zapachem świeżych drożdżówek. Słodycz kruszonki w połączeniu z kwaskowością wiśni zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków.
Czego będziesz potrzebować?
Potrzebujemy: 500 g mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej), 250 ml ciepłego mleka, 80 g cukru, 2 jajka + 1 jajko do posmarowania (w temperaturze pokojowej), 100 g roztopionego masła, wydrylowane wiśnie (ilość zależy od Ciebie), trochę mąki, masła i cukru pudru na kruszonkę.
Jak wykonać ciasto?
Aby przygotować ciasto na drożdżówki, należy przesiać mąkę do sporej miski. Następnie trzeba podgrzać mleko tak, aby było ciepłe (ale nie gorące!), dodać drożdże i wymieszać. Gdy to zrobimy, należy dodać 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki i całość wymieszać. Nasz rozczyn odstawiamy na 15 minut. W tym czasie jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Kiedy nasz rozczyn już wyrośnie, mieszamy go z mąką i ubitymi jajkami. Wymieszane składniki wyrabiamy na ciasto przez około 10 minut, następnie dodajemy roztopione masło i całość wyrabiamy przez około 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ścierką bawełnianą i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Jak zrobić kruszonkę?
Aby zrobić kruszonkę musimy wsypać mąkę do miseczki, dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz cukier puder. Całą mieszankę rozcieramy palcami, do momentu aż uformuje się kruszonka.
Jak formować drożdżówki?
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy je przez chwilę, aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Następnie rozwałkowujemy je na grubość około 2 cm, po czym szklanką wykrajamy koła. Na środku każdego kółka układamy wydrylowane wiśnie (ilość taka, aby nam pasowała), następnie brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Jak pieczemy?
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wstawiamy blaszkę z bułeczkami i pieczemy przez 20 minut.
Drobna wskazówka: Po upieczeniu i przestudzeniu bułeczki można polać lukrem. Wystarczy sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem i… lukier gotowy. Powodzenia!
3. Placuszki owsiane z wiśniami
Pyszny, zdrowy i pożywny deser lub drugie śniadanie. Do tego bardzo proste do wykonania!
Czego będziesz potrzebować?
Szklanka płatków owsianych, odrobina mleka, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka miodu, wydrylowane wiśnie, łyżka oleju.
Jak wykonać placuszki?
Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy, aby powstała mąka. Przesypujemy ją do miski, gdzie dolewamy odrobinę mleka (tu sprawdzi się metoda „na oko”), tak aby całość miała konsystencję gęstego budyniu. Dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia i wydrylowane wiśnie. W międzyczasie nagrzewamy patelnię i dodajemy na nią olej. Ciasto łyżką przekładamy na patelnię (1 placuszek to mniej więcej jedna łyżka ciasta) i smażymy z obu strona do czasu, aż lekko się zarumieni. Dla urozmaicenia placuszki można podawać z dżemem, świeżymi owocami lub słodkim serkiem. Smacznego!