Patelnia grillowa daje możliwość przygotowywania dietetycznych i pysznych dań. Ich smak jest bardzo podobny do tych z prawdziwego rusztu. Możesz więc w domowym zaciszu przygotować grillowane warzywa, mięso, a nawet kiełbaski. Niezależnie od pory roku, a nawet kuchenki. Patelnia grillowa na gaz działa bez problemu na indukcje i pozostałe rodzaje płyt grzewczych. Kiedy warto się na nią zdecydować?
Grillowane potrawy często mylnie kojarzone są z niezdrową żywnością. Tymczasem okazuje się, że przygotowane na patelni grillowej warzywa czy mięso, są jednymi z najzdrowszych. Wbrew pozorom smażenie jest bardzo proste. Jeśli umiesz smażyć na patelni tradycyjnej, to i tutaj poradzisz sobie doskonale. Podpowiadamy dzisiaj, na co zwrócić uwagę przy zakupie oraz jak używać patelni grillowej.
Patelnia grillowa — charakterystyczne cechy
Nim zdecydujesz się na zakup i w Twoje ręce wpadnie wymarzona patelnia grillowa, warto poznać jej charakterystyczne cechy. To naczynie, które spośród wszystkich patelni już wizualnie bardzo się wyróżnia. Czym więc może się szczycić? Przede wszystkim są to:
- kształt — w większości modeli, jest kwadratowa i występuje w różnych rozmiarach,
- karbowane dno — sprawia, że potrawa nie styka się z tłuszczem,
- nieprzywieralna powłoka — ułatwia nie tylko grillowanie, ale i późniejsze czyszczenie.
Na jakiej kuchence sprawdzi się patelnia grillowa?
Nietypowy kształt patelni grillowej często budzi obawy o rodzaje kuchenek, na których się sprawdzi. Producentów na szczęście jest wiele, a większość z nich ma w swojej ofercie modele kompatybilne ze wszystkimi rodzajami płyt grzewczych. Sprawia to, że jest między innymi świetną patelnią grillową na indukcję. Należy do nich na przykład patelnia Zwieger. Została stworzona z odlewanego aluminium i ma pełny dysk indukcyjny. Dobrze przewodzi ciepło i dogrzewa potrawę w każdym miejscu tak samo.
Jak używać patelnię grillową?
Grillowe dno przeznaczone jest do smażenia mięs, w tym pysznych steków, ryb oraz warzyw. Pewnie zastanawiasz się, jak używać patelnię grillową. Karbowane dno umożliwia wygodne odchodzenie tłuszczu od smażonych produktów. Dzięki temu pozostają soczyste i zdrowe. Rybę możesz śmiało grillować w całości, jeśli tylko zmieści się na patelni. Mięso czy warzywa warto pokroić na wygodne do jedzenia porcje. Na patelni nie powinny się ze sobą stykać, co ułatwi obracanie.
Na jaką patelnię grillową się zdecydować?
Możesz kierować się kryteriami dopasowania do kuchenki. Najlepiej, kiedy patelnia grillowa na gaz może być używana również na kuchence indukcyjnej. Bardzo ważny jest też materiał, z którego zrobiony został korpus. Może być:
- żeliwny,
- aluminiowy,
- ze stali nierdzewnej.
WMF patelnie wykonuje właśnie z tego ostatniego tworzywa. Są odporne na temperatury i odkształcenia. Jeśli zastanawiasz się, jaką patelnię grillową wybrać, pamiętaj, aby była dopasowana do Twoich potrzeb.
Jaka powinna być dobra patelnia grillowa?
Żeby patelnia grillowa w pełni dawała satysfakcję ze smażenia, dobrze by miała kilka atrybutów. Dużym ułatwieniem jest powłoka nieprzywierająca, dzięki czemu jedzenie nie będzie przyklejać się i przypalać. Dobrze, aby była kompatybilna ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Jeśli zmienisz kiedyś płytę grzewczą, Twoja patelnia nadal będzie na nią pasować. Wygodę stanowi rączka z tworzywa, które się nie nagrzewa oraz korpus równomiernie rozprowadzający ciepło. Między innymi taka jest patelnia Zwieger.
Patelnia grillowa — idealna do ryb
Grillowanie steków czy warzyw stało się bardzo powszechne. Patelnia grillowa jest również idealna do ryb. W zależności od wielkości korpusu możesz umieścić na niej nawet całą. Będzie dobra do łososia, karpia oraz chudego dorsza. Steki z tuńczyka zyskują niesamowity smak. To najzdrowsza forma smażenia. Patelnie Tescoma zostały specjalnie stworzone właśnie do grillowania ryb. Mają charakterystyczne karbowanie w kształcie fal i aluminiowy korpus. Świetnie sprawdzą się również grillowepatelnie WMF.
Dla kogo patelnia grillowa będzie idealna?
Przede wszystkim jest to naczynie dla osób, które lubią soczyste mięsa, ryby oraz warzywa. Jeśli lubisz zdrowo się odżywiać, to jak najbardziej patelnia grillowa jest dla Ciebie. Możesz na niej smażyć z pomocą niewielkiej ilości tłuszczu. Jedzenie się z nim nie styka i zachowuje wszystkie swoje właściwości. Pamiętaj, że tak smażone mięso nie pryska. Łatwo ją wyczyścisz i przechowasz w szafce. Patelnia Tescoma ma też wygodną odpinaną rączkę. Ucieszy każdego, kto lubi smaczne i zdrowe dania.