O gustach się nie dyskutuje, zwłaszcza jeśli chodzi o pizzę. Każdy z nas ma swój ulubiony smak, dodatki, restaurację itp. Istnieją jednak cechy, które powinien spełniać każdy szanujący się placek. Jakie? Oto kilka z nich.
Świeże składniki
Wybierając się na obiad do pizzerii, zależy nam na świeżości. Każdy z nas oczekuje, że zamawiając potrawę na miejscu, otrzymamy produkt przygotowany z najwyższej jakości składników. Nie chodzi tu jedynie o dodatki, ale także o drożdżowy placek. Ciasto powinni być zrobione z dobrej jakościowo mąki oraz świeżych drożdży. Dzięki temu wyrośnie puszyste, kruche i smaczne. Tak samo jest w przypadku pozostałych składników. Na tradycyjnej pizzy powinna znaleźć się mozzarella, a nie jak to bywa w niektórych przypadkach – produkt seropodobny. Należy pamiętać również o sosie pomidorowym (nie koncentracie), mięsie z pewnego źródła itp. Nawet najprostsza margherita – przygotowana ze świeżych produktów zachwyca i smakuje fenomenalnie.
Nie ilość, a jakość
Jedna pizza i setki dodatków – taki obrazek możemy kojarzyć, chociażby z półek supermarketów. Ważną cechą w przypadku pizzerii jest trzymanie się tradycyjnej receptury. Menu lokalu powinno zawierać kilka podstawowych pozycji jak np. margherita, capriciosa, neapolitana itp. Oczywiście nie oznacza to, że wszelkie smakowe eksperymenty skreślają pizzerię – ważne, by przygotowywać potrawę z pomysłem, a nie masą przypadkowo dobranych składników. Sekret kryje się w prostocie, czego pizza jest idealnym przykładem.
Z oliwą zamiast ketchupu
Ketchup jako dodatek do pizzy to już nasza polska tradycja. Oczywiście nie sposób odmówić komuś możliwości zjedzenia potrawy właśnie z pomidorowym dodatkiem. Warto jednak pamiętać jak bardzo dominuje on nad smakiem pozostałych składników zamówionej potrawy. Ketchup najlepiej zastąpić oliwą – tą powinniśmy znaleźć w każdej szanującej się pizzerii. Czasem jest dostępna w różnych wariantach smakowych np. czosnkowa, truflowa bądź pikantna. Nie zabija jednak smaku pizzy, a jedynie go wzbogaca.
Opinie klientów
Ogromny wybór pizzerii w Warszawie sprawia, że decyzja o zjedzeniu pizzy w konkretnym miejscu wcale nie jest taka prosta. Wiele restauracji wyróżnia się np. niebanalnym wystrojem lub wyjątkowym podejściem do tworzenia pizzy. Jeśli nie możemy zdecydować się na konkretny lokal, zasięgnijmy porady innych. Z opinii klientów dowiemy się, jak smakuje potrawa, czy warto odwiedzić daną pizzerię, jak długo przyjdzie nam czekać na dostawę itp. Dobra pizzeria dba o swoich klientów, a Ci wracają dla dobrej pizzy.
Znajdź najbliższy lokal Dominium w Warszawie na https://www.pizzadominium.pl/lokale#warszawa