Listy zakupów, stanie w kolejkach w supermarketach, godziny spędzone na gotowaniu i pieczeniu smakołyków – tak w skrócie opisują świąteczne przygotowania wszyscy wyprawiający wigilijną kolację. Praca oraz inne zobowiązania powodują, że na przyrządzanie ulubionych potraw jest coraz mniej czasu. Zwłaszcza, gdy dochodzi do tego sprzątanie, ubieranie choinki i dekorowanie. Nie dziwi więc, że w ostatnich latach sporym zainteresowaniem cieszy się zamawianie cateringu.
Jakie są zalety cateringu?
Zalety cateringu to przede wszystkim oszczędność czasu. Dania takie jak pierogi z kapustą i grzybami, wigilijny barszcz, pierogi-uszka czy kutia bez wątpienia są pyszne, ale także wiążą się ze sporymi nakładami pracy i co najmniej kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni. Decydując się na catering (całkowity lub częściowy) można więc nieco odpocząć od gotowania i pieczenia lub zredukować je do minimum. Takie rozwiązanie to też fantastyczna opcja dla osób, które nie lubią lub nie potrafią gotować. Tym bardziej że polskie świąteczne smakołyki wymagają pewnego stopnia wtajemniczenia w sztukę kulinarną.
Jakie dania można zamawiać?
Co roku restauracje i firmy cateringowe przygotowując świąteczne menu, starają się dbać o wszystkie potrzeby klientów. W menu cateringowym restauracji takich jak http://www.estella.pl nie brakuje więc typowo świątecznych potraw: barszczu, uszek, pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem, smażonego karpia, śledzia w śmietanie z jabłkiem, ryby po grecku i ryb w galarecie. Dodatkowo można znaleźć także inne smakołyki, które będą fantastycznym uzupełnieniem wigilijnego stołu oraz przyjęć z okazji Bożego Narodzenia lub drugiego dnia świąt, np. półmiski z przekąskami mięsnymi i rybnymi, a także filety z łososia, dorsza, sandacza i różnego rodzaju sałatki. Wiele lokali i firm cateringowych dba też o potrzeby osób borykających się z uczuleniem na gluten lub laktozę oraz wegetarian.
Jakie są koszty cateringu?
Trudno ocenić jednoznacznie ile trzeba zapłacić za świąteczny catering. Decyduje o tym, co najmniej kilka czynników. Przede wszystkim ilość jedzenia. Część osób decyduje się na kupno tylko kilku potraw wigilijnych. Oprócz tego pod uwagę należy wziąć także koszty dostawy (dla zaoszczędzenia można odebrać jedzenie osobiście). Ceny świątecznego jedzenia są bardzo różne. W większości ofert jednak dominuje następujący przedział cenowy przykładowych dań: porcja karpia w galarecie od 7 do 14 zł, barszcz wigilijny do 30 zł za litr oraz porcja pierogów z kapustą i grzybami od 12 do 18 zł.