Debata na temat kawy trwa od stuleci. Nie ma w tym nic dziwnego, kawa w każdej postaci jest po ropie naftowej drugim najbardziej chodliwym towarem na rynku światowym. Entuzjastów kawy ziarnistej oraz kawy mielonej nie brakuje, spór toczy się oczywiście o to, która jest lepsza i jaką bardziej opłaca się kupować. Pasjonaci kontra pragmatycy – tak mniej więcej wyglądają dwie strony debaty na temat kawy. Oto, jak udało nam się podsumować niekończący się spór. Czy kawa w ziarnach jest lepsza od kawy mielonej?
W jaki sposób parzyć kawę – czyli kawa mielona czy kawa ziarnista?
To właśnie podzieliło amatorów picia kawy na dwa obozy, pasjonatów i pragmatyków. Marzyciele, którzy uwielbiają całą otoczkę związaną z mieleniem kawy i jej parzeniem w staromodnej kawiarce, lub w nowoczesnym, ciśnieniowym ekspresie, stanowczo opowiedzą się za kawą w ziarnach. Mają rację co do jednego – głębi aromatu i smaku. Praktycznie niemożliwe jest osiągnięcie podobnego efektu przy kawie mielonej, gorszą jakość wymusza przechowywanie i transportowanie oraz dłuższy kontakt z powietrzem. Kawa mielona nie ma tych samych właściwości aromatycznych, ale posiada inną zaletę, przez którą wciąż jest bestsellerem na rynku.
Otóż kawy mielonej nie da się skazać na przegraną pozycję, bo jest zwyczajnie szybsza, łatwiejsza i wygodniejsza w przygotowaniu. A w dzisiejszych czasach „szybka kawa” to rzeczywistość bardzo wielu ludzi – nie ma warunków ani czasu na celebrowanie parzenia ziaren. Wsypanie miarki kawy mielonej i zalanie jej wrzątkiem to raptem kilka sekund roboty i można wracać do pracy z parującym kubkiem wypełnionym po brzegi dawką kofeiny. Dla pragmatyków, lubiących efektywnie wykorzystywać swój czas, jest to argument kluczowy!
Fot. Mielona kawa Dallmayr (www.trafika.pl/pl/c/kawa-mielona/75)
A co ze świeżo mieloną kawą?
Być może w tym sporze można bardzo szybko znaleźć złoty środek. Wydaje się nim być parzenie świeżo mielonej kawy. A zatem nie rezygnujemy z aromatycznych ziaren, a jednocześnie ograniczamy do minimum czas przygotowania kawy. Kawę mielimy między innymi za pomocą młynka ostrzowego, obowiązkowego wyposażenia polskich domostw sprzed kilku dekad (niektóre były prawdziwymi dziełami sztuki, ręcznie zdobione z gatunkowego drewna itp.), młynka żarowego oraz młynka elektrycznego (szybkiego i niezawodnego).
Świeżo mieloną kawę możemy przygotować w kawiarce – łatwo dostępnym i tanim akcesorium do kawy. Taka forma przygotowania kawy być może pogodzi zarówno romantyków jak i zatwardziałych pragmatyków, jest szybko i aromatycznie, można z powodzeniem robić to zarówno w domu jak i w zakładowej kuchni w trakcie przerwy śniadaniowej.