Wszechobecne w diecie produkty wysokoprzetworzone spożywane w nadmiernych ilościach stanowią poważne zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym z największych zagrożeń, z jakim musimy się zmagać jest nadmiar cukrów prostych w diecie. Ich spożycie w nieodpowiednich proporcjach prowadzi bezpośrednio do zaburzenia pracy całego organizmu.
Czy cukier jest konieczny?
Cukier jest podstawowym organicznym związkiem chemicznym, który musi być dostarczany do organizmu. Jego wyeliminowanie jest niemożliwe, aczkolwiek rodzaj spożywanych cukrów i proporcje pomiędzy nimi muszą być zachowane. Ich zachwianie prowadzi do rozwoju otyłości i cukrzycy, a te z kolei przyczyniają się dalszej dewastacji organizmu i pojawiania się nowych jednostek chorobowych. Spożywane cukry można podzielić na cukry proste i złożone. Obecnie pierwsze nich mimo tego, że powinny stanowić niewielką część spożywanych węglowodanów stanowią znakomitą większość. Przede wszystkim ze względu na spożycie słodzonych produktów wysoko przetworzonych. Jeżeli chcemy zadbać o prawidłowe funkcjonowanie organizmu powinniśmy zastanowić się jak obniżyć poziom cukru – https://biolit.pl/edukacja/porady-na-temat-zdrowia/za-wysoki-poziom-cukru-we-krwi-rozwiazania-naturalne/
Niski indeks glikemiczny
Przede wszystkim należy zwiększyć spożycie produktów o niskim indeksie glikemicznym (produktów zawierających głównie węglowodany złożone, tym samym nieprzyczyniające się do nadmiernego wzrostu stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu) Do tego rodzaju produktów zaliczyć można m.in.:
– kasze,
– orzechy i nasiona,
– nabiał,
– warzywa,
– rośliny strączkowe.
Oczywiście nie oznacza to, że każde warzywo lub każdy nabiał charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Aby poznać indeks należy zapoznać się z odpowiedni tabelami. Pamiętajmy również, że oprócz rodzaju produktu ważne są też inne czynniki zmieniające obecną w nim ilość monosacharydów. Do takich czynników zaliczyć można m.in.:
– dojrzałość (w przypadku owoców i warzyw),
– gatunek rośliny (gatunek kaszy, strączków, warzyw itp.),
– sposób przygotowania (obróbki),
– poziom przetworzenia.
Poziom przetworzone jest szczególnie ważny. Przykładowo, chociaż jogurt naturalny można określić jako produkt o niskim indeksie to jogurty smakowe, w których znajduje się glukoza, fruktoza lub syrop glukozowo-fruktozowy (cukry proste) nie zaliczają się do tej kategorii produktów.