Marzą Ci się zdrowe i smaczne wędliny bez dodatków chemii i konserwantów, które tanio i w prosty sposób przygotujesz w domowych warunkach? Zależy Ci na osiągnięciu głębokiego smaku wędzonek, który na długo pozostanie wyrazisty? Czytając dalej dowiesz się jak zbudować wędzarnie z cegły we własnym ogrodzie.
Czym jest wędzenie – podstawy
Wędzenie mięsa to znany od wieków, tradycyjny proces przygotowania produktów mięsnych poprzez poddanie ich długotrwałemu i kontrolowanemu działaniu dymu. Stosuje się go w celu utrwalenia okresu przydatności mięsa do spożycia, a także wydobycia z niego walorów smakowych. Brzmi skomplikowanie, jednak budowa wędzarni, to nic trudnego.
Proste formy wędzarni
Nie wiesz jak zbudować wędzarnię z cegły? Najważniejsze informacje znajdziesz poniżej. Istnieje kilka typów prostych wędzarni takich jak: wędzarnia turystyczna, balkonowa, domowa, czy nawet walizkowa. Koszt zakupu takiego sprzętu to średnio kilkaset złotych, jednak podobnym nakładem finansowym w Twoim ogrodzie może stanąć piękna i funkcjonalna wędzarnia z cegły.
Budowa wędzarni – krok po kroku
Jeśli chodzi o względy formalne, to nie istnieją żadne prawne obostrzenia związane z tym przedsięwzięciem, gdyż wędzarnia podobnie jak altana jest obiektem „architektury małej”, więc jej budowa nie wymaga specjalnych pozwoleń. Mimo wszystko przed rozpoczęciem prac zastanów się i weź pod uwagę kilka podstawowych czynników:
- Miejsce – przede wszystkim wygodne dla Ciebie, tak by wędzarnia dobrze komponowała się z resztą ogrodu. Warto zadbać o to, by dym nie uprzykrzał życia sąsiadom,
- Bezpieczeństwo – ze względu na jakość samego procesu wędzenia obiekt powinien znajdować się w miejscu suchym, jednak nie wolno zapominać o bezpieczeństwie. Warto umieścić wędzarnię w bezpiecznej odległości od materiałów łatwopalnych.
Kluczowy wpływ na jakość przygotowywanych wędzonek będzie miało utrzymanie odpowiedniej temperatury, czyli około 60 stopni Celcjusza. By ją osiągnąć odpowiednio dobierz materiały, z których zbudujesz swoją wędzarnię. Użyj cegły czerwonej lub klinkierowej. Nie zaleca się cegły szamotki, gdyż ta kumuluje ciepło.
Elementy wędzarni z cegły
- Palenisko – pamiętaj by palenisko było wystarczająco duże. Pomoże to kontrolować temperaturę podczas procesu wędzenia,
- Kanał (przewód dymny) – prosty nie powinien być dłuższy, niż 1,5 metra. Jeśli chcesz użyć dłuższego przewodu zadbaj o to, by miał kształt spirali. To również pomoże Ci utrzymać odpowiednią temperaturę i kontrolować ilość dymu wpuszczanego do komory wędzenia,
- Komora wędzenia – powinna być szczelna oraz odpowiednio duża, wyposażona w pręty, siatki lub haki na których zawiesisz mięso,
- Cyber (zasłona) – kolejny element, który pomoże Ci kontrolować temperaturę i napływ dymu do komory wędzenia,
- Komin – zainstalowanie komina pozwoli Ci uniknąć cofania się dymu czyli tzw. refluksu, dzięki czemu kwaśne związki nie będą osiadać na Twoich wyrobach i nie zepsują ich smaku.