Są takie produkty spożywcze bez których wielu z nas nie wyobraża sobie wielu potraw. Jednym z nich są sery – idealny dodatek do kanapek, koreczków, sałatek, a także ciepłych zup i sosów.
Potrafią one nadawać wyraźniejszy smak daniom, a także urozmaicać ich strukturę. Sery są lubiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Warto zatem nieco lepiej poznać te produkty i poznać kolejne smaki, bo oferta serów rozrasta się w bardzo szybkim tempie.
Najbardziej popularne gatunki i rodzaje serów
Większość z nas doskonale zna sery żółte, zarówno te w kawałkach, jak i w plasterkach. Jednak znacznie mniej osób przywiązuje wagę do gatunku kupowanego sera, a przecież każdy, nawet jeśli wygląda podobnie, może znacznie różnić się smakiem. Jeśli chodzi zatem o sery, które najczęściej kupujemy w kawałkach lub w plasterkach, to wybieramy goudę, parmezan, grana padano, ementaler, radamer lub ser tylżycki. Kolejną kategorią coraz bardziej lubianych serów są sery miękkie, głównie pleśniowe. Do nich zalicza się między innymi:
- camembert,
- rokpol,
- brie,
- gorgonzolę,
- lokalną bryndzę podhalańską.
Na sklepowych półkach znaleźć możemy też liczne białe sery, takie jak twaróg, ricotta, mozzarella, feta oraz rolady z sera koziego.
Sery w codziennym menu
Dodanie ulubionego sera do potrawy może znacznie zmienić jej smak, a nawet konsystencję. Sery są doskonałym dodatkiem do potraw na zimno: kanapek, sałatek, koreczków, chłodników. Choć można je także dodawać do dań na ciepło – zapiekanek, gulaszu, makaronów, sosów i zup.
Sery pokrojone w kawałki, również same w sobie są pyszną i pożywną przekąską. Ale to nie wszystko – sery, mimo tego, że należą do wytrawnych produktów, idealnie nadają się także do przygotowywania słodkich deserów, jak choćby serniki, babeczki czy wilgotne ucierane ciasta z ulubionymi owocami.
Dzięki tak bogatej ofercie serów, która dostępna jest na wyciągnięcie ręki (np. kaufland.pl/asortyment/swieze/sery.html), możemy codziennie przyrządzać dania wzbogacone o wysokiej jakości sery pochodzące z różnych stron świata i włączyć do codziennego menu te, które najbardziej nam zasmakują.