Pyszne, klasyczne amerykańskie ciasto czekoladowe. Bardzo chętnie pieczone także w Polsce. Jest dość proste w przygotowaniu, nawet dla osób które nie przepadają za pieczeniem. Brownie to z pewnością prawdziwa gratka dla wszystkich fanów smakołyków.
Idealnie brownie
Oczywiście w Sieci można znaleźć wiele różnych kombinacji przepisów, jednak oryginalne brownie powinno być mocno czekoladowe, bardzo słodkie oraz wilgotne.
Jak przygotować ciasto czekoladowe?
Na stronie basiazsercem.pl znajdują się przepisy na różne dania między innymi na brownie. Do wypieku niezbędne nam będzie masło, czekolada, trzy jajka, cukier, ekstrakt waniliowy (niecała łyżeczka) oraz mąka. Masło należy rozpuścić w garnuszku. Po wystudzeniu wymieszać je z czekoladą, jajkami, cukrem i mąką. Całość przelać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brownie pieczemy przez około dwadzieścia pięć minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia warto sprawdzić wykałaczką, czy wypiek jest gotowy. Jeśli będzie sprężysty na wierzchu ale wilgotny w środku (oblepiony patyczek), możemy wyciągnąć ciasto i zostawić do wystygnięcia. Bardzo ważne jest, aby później nie przechowywać go w lodówce.
Mąka mące nierówna
Wydawać by się mogło, że rodzaj użytej do pieczenia mąki nie ma żadnego wpływu na wypiek. Nic bardziej mylnego. W przypadku brownie najlepsza będzie mąka pszenna 450, czyli inaczej mąka tortowa. Mąka z niższym numerem jest lekko strawna, ale zawiera stosunkowo niewiele witamin. To właśnie na jej bazie tworzone są puszyste ciasta. Dzięki wysokiej zawartości glutenu mąka pszenna nada ciastu elastyczności i idealnej gęstości. Przed użyciem mąki warto jest ją napowietrzyć. Można to zrobić w bardzo prosty sposób, przesiewając ją przez kuchenne sitko.
Brownie to jedno z tych ciast, które nie może się nie udać. Ważne jednak, by zadbać o odpowiednie składniki. Mąka pszenna sprawdzi się w tym przypadku idealnie. Starajmy się też używać gorzkiej czekolady, ponieważ jest ona dla nas zdrowsza.