Dopasowując kieliszki do rodzaju degustowanego wina, należy przede wszystkim kierować się ich kształtem. Zdaniem koneserów i znawców, kształt naczynia wpływa na sposób odczuwania smaku i aromatu w trakcie picia danego napoju. Dowiedz się, czym powinniśmy się kierować wybierając kieliszki do konkretnego typu wina.
Kieliszki do czerwonego wina
Do win czerwonych najczęściej używa się dużych, pękatych kieliszków o szerokich czaszach. Krawędzie naczyń zwykle zwężają się do środka. Ten charakterystyczny kształt umożliwia mocnemu, intensywnemu aromatowi czerwonego wina równomiernie rozprzestrzenić się we wnętrzu kieliszka i wokół niego. Rozmiar i kształt naczynia ułatwiają także swobodne zamieszanie napoju, pozwalające uwolnić zapach.
Kieliszki do białego wina
Wina białe, mające delikatniejszy aromat niż wina czerwone, podaje się w smukłych kieliszkach. Szklane naczynia przeznaczone do smakowania tego rodzaju trunku powinny posiadać węższy otwór i smuklejszą nóżkę. Ich boki są proste albo rozszerzające się do zewnątrz, o kształcie tulipana. Lekkie wina białe nie wymagają dłuższego kontaktu z powietrzem, dlatego czasze kieliszków do tego trunku są węższe i mniejsze. Pozwala to na skupienie subtelnego smaku i aromatu na małej powierzchni.
Kieliszki do szampana i win musujących
Charakterystyczny kształt kieliszków przeznaczonych do picia szampana i win musujących wyróżnia się na tle wcześniej opisanych naczyń. Napój z bąbelkami, zaserwowany w podłużnym kielichu o wąskim otworze i długiej nóżce, prezentuje się bardzo efektownie, przez co dodatkowo podkreśla odświętny charakter chwili, w której został podany. Zwężony i wydłużony kształt kieliszków wydobywa subtelny aromat szampana i win musujących, zatrzymując na dłużej bąbelki delikatnie unoszące się do nosa i lekko łaskoczące język.
Grubość i kolor szkła
Wybierając kieliszki do wina należy zwrócić uwagę na grubość szkła, z jakiego zostały wykonane. Lekkie i kruche naczynia z cienkiego szkła są bardziej podatne na pękanie i inne uszkodzenia mechaniczne. Szkło grubsze i solidniejsze gwarantuje trwałość na dłuższy czas. Jeśli zależy nam na tym, by w trakcie degustacji dokładnie przyglądać się barwie wina, zdecydujmy się na kieliszki przezroczyste. Jeżeli jednak traktujemy naczynia jako istotny element wystroju wnętrza i preferujemy ozdobne warianty, lepiej wybierać dekoracyjne kieliszki z kolorowego szkła.
Eleganckie kieliszki – serwuj wino z klasą
Podając wino do posiłku w trakcie wystawnej kolacji lub w czasie innej szczególnej okazji, chcemy podkreślić podniosły, uroczysty nastrój i nadać chwilom wyjątkowego charakteru. Warto zatem wybierać naczynia stworzone z dbałością o każdy szczegół i wyróżniające się niebanalnym wzornictwem. Doskonałą propozycją dla smakoszy szlachetnego trunku mogą być eleganckie kieliszki do wina La Rochere. Wysoka jakość szkła, z jakiego zostały stworzone, precyzyjne zdobienia i niestandardowa struktura naczyń, która odbija światło w zachwycający, bajkowy sposób, gwarantują szykowną i wyrafinowaną oprawę dla degustacji.
Wybór właściwych kieliszków do konkretnego rodzaju wina wpływa na nasze doznania w czasie smakowania napoju. Odpowiednio dobrany kieliszek wydobędzie i podkreśli charakterystyczny aromat trunku. Co więcej, stylowe i piękne kieliszki dodadzą degustacjom elegancji i staną się ich znakomitą oprawą.