• Dom i ogród
  • Matka i dziecko
  • Zdrowie
  • Uroda i kosmetyki
  • Kulinaria
  • Moda
  • Zwierzęta
  • Porady
  • Podróże i turystyka
  • Sport
  • Motoryzacja
  • Firma i praca
  • Finanse
  • Technologie
  • Edukacja
  • Kultura i sztuka
  • Rozrywka
    • Poezja piękna
      • Adam Asnyk
      • Krzysztof Kamil Baczyński
      • Adam Mickiewicz
      • Jan Kochanowski
      • Bolesław Leśmian
      • Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
      • Leopold Staff
    • Wiersze dla dzieci
      • Wanda Chotomska
      • Dorota Gellner
      • Stanisław Jachowicz
      • Michał Jankowiak
      • Maria Konopnicka
      • Julian Tuwim
    • Horoskop Chiński
    • Sennik – znaczenie snów
    • Moc kamieni
TwojeCentrum.pl
  • Dom i ogród
  • Matka i dziecko
  • Zdrowie
  • Uroda i kosmetyki
  • Kulinaria
  • Moda
  • Zwierzęta
  • Porady
  • Podróże i turystyka
  • Sport
  • Motoryzacja
  • Firma i praca
  • Finanse
  • Technologie
  • Edukacja
  • Kultura i sztuka
  • Rozrywka
    • Poezja piękna
      • Adam Asnyk
      • Krzysztof Kamil Baczyński
      • Adam Mickiewicz
      • Jan Kochanowski
      • Bolesław Leśmian
      • Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
      • Leopold Staff
    • Wiersze dla dzieci
      • Wanda Chotomska
      • Dorota Gellner
      • Stanisław Jachowicz
      • Michał Jankowiak
      • Maria Konopnicka
      • Julian Tuwim
    • Horoskop Chiński
    • Sennik – znaczenie snów
    • Moc kamieni
TwojeCentrum.pl
TwojeCentrum.pl
  • Dom i ogród
  • Matka i dziecko
  • Zdrowie
  • Uroda i kosmetyki
  • Kulinaria
  • Moda
  • Zwierzęta
  • Porady
  • Podróże i turystyka
  • Sport
  • Motoryzacja
  • Firma i praca
  • Finanse
  • Technologie
  • Edukacja
  • Kultura i sztuka
  • Rozrywka
    • Poezja piękna
      • Adam Asnyk
      • Krzysztof Kamil Baczyński
      • Adam Mickiewicz
      • Jan Kochanowski
      • Bolesław Leśmian
      • Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
      • Leopold Staff
    • Wiersze dla dzieci
      • Wanda Chotomska
      • Dorota Gellner
      • Stanisław Jachowicz
      • Michał Jankowiak
      • Maria Konopnicka
      • Julian Tuwim
    • Horoskop Chiński
    • Sennik – znaczenie snów
    • Moc kamieni
Kulinaria

Drób w roli głównej!

Materiał zewnętrzny 29 kwietnia, 2016
Materiał zewnętrzny 29 kwietnia, 2016
A+A-
Reset
407

danie z piersi z kurczaka

Drób stanowi około 25% mięsa spożywanego w Polsce, a każdy obywatel naszego kraju zjada średnio blisko 30 kg mięsa drobiowego rocznie. Coraz chętniej sięgamy po mięso drobiowe jako zdrowszą, mniej tłustą i mniej kaloryczną alternatywę dla popularnej wieprzowiny. Ogromną zaletą drobiu jest jego uniwersalność – możemy go przyrządzić na wiele sposobów i poddać każdemu rodzajowi obróbki termicznej. Filet z piersi kurczaka można zaserwować na śniadanie, obiad i kolację.

Wybieramy dobry drób

Najzdrowszym mięsem jest drób, ale… drób drobiowi nierówny. W związku z tym wybierając mięso drobiowe warto porównać oferty różnych producentów i zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników: sposób chowu oraz długość  wychowu kurcząt, rodzaj karmy stosowanej w hodowli, a także nie stosowanie w procesie hodowli np. antybiotyków. Na polskim rynku dostępne są zasadniczo trzy rodzaje mięsa drobiowego: brojlery (standardowe kurczaki przemysłowe, chowane około 40 dni), ekologiczne kurczaki wolnobiegające (hodowane w certyfikowanych gospodarstwach, chowane około 80 dni) oraz kurczaki zagrodowe (hodowane w czystych ekologicznie gospodarstwach, z dostępem do wolnego wybiegu, chowane około 60 dni. Hodowla na Podlasiu jest doskonałym przykładem: http://zagrodowy.pl/kurczak-zagrodowy-z-podlasia/produkty/kurczak-zagrodowy-caly-3/) będące zdrową propozycją dla konsumentów drobiu, posiadającą optymalną relację jakości do oferowanej ceny. Każda hodowla drobiu powinna być prowadzona pod nadzorem służby weterynaryjnej i zgodnie z normami Unii Europejskiej. Dobrym przykładem dobrego mięsa drobiowego jest Kurczak Zagrodowy. Kurczaki tego sprawdzonego (i jeszcze do niedawna lokalnego) producenta chowane są w rodzinnych gospodarstwach, usytuowanych w jednym z najczystszych regionów Polski – na Podlasiu. Drób karmiony jest wyłącznie roślinną karmą bez GMO, antybiotyków i innych sztucznych substancji. Kurczaki mają dostęp do wolnego wybiegu, a ich wzrost jest blisko półtorej razy dłuższy niż przeciętnych kurczaków przemysłowych – skutkuje to zdrowszym, mniej otłuszczonym mięsem, cieńszą skórką i równomiernym umięśnieniem. Wszystkie wyżej wymienione czynniki mają bezpośrednie przełożenie na smak mięsa.

Podobne artykuły
  • Yerba Mate – energia w każdym łyku
  • Dobra pizza czy wszystkie drogi prowadzą do… Krakowa
  • Czy warto skorzystać z cateringu na święta Bożego Narodzenia?

Drób niejedno ma imię

Najpopularniejszym przedstawicielem drobiu jest oczywiście kurczak, ale tuż za nim drepczą: indyk i kaczka, a na końcu rzadziej konsumowana gęś. Filet z piersi kurczaka zawiera w 100 gramach około 120 kcal, 22 gramy białka i blisko 4 gramy tłuszczu. Mięso indyka jest odrobinę bardziej kaloryczne: stugramowa porcja dostarcza około 140 kcal, ale zawiera więcej białka (około 29 gram)i mniej tłuszczu (około 2 gramy). Filet z kaczej piersi zawiera około 170 kcal i ponad 10 gram tłuszczu w 100 gramach mięsa, dostarczając równocześnie dużo mniej białka (około 18 gram). Najbardziej kaloryczną i najbardziej tłustą przedstawicielką drobiu jest gęś, która w 100 gramach dostarcza nawet ponad 300 kcal i ponad 30 gram tłuszczu. We wszystkich rodzajach drobiowego mięsa najwięcej tłuszczu gromadzi się tuż pod skórą, dlatego osobom dbającym o linię zaleca się spożywanie drobiu bez skóry, a osobom będącym na dietach redukcyjnych – wybieranie wyłącznie filetów z piersi kurczaka lub indyka. Podsumowując: mięso kurcząt i indyków jest lekkostrawnym źródłem pełnowartościowego białka i mało nasyconych kwasów tłuszczowych, a także cennych witamin (m.in.: A i B, C, E), aminokwasów i mikroelementów (cynku, potasu, magnezu).

Każdy sposób na kurczaka jest dobry!

Filet z piersi kurczaka to mięso, które można przyrządzić zarówno na słodko, jak i na ostro, a także w ulubionych ziołach. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie tradycyjnych dodatków (np. pieczarek) oraz składników egzotycznych (np. sezamu, kokosu, ananasa, rodzynek itp.). Idealnie komponuje się z ziemniakami, różnego rodzaju kaszami, makaronami, ryżem i pieczywem. Filet z piersi kurczaka można podać o każdej porze dnia, w dowolnej formie. Na śniadanie możemy zaserwować rodzinie kanapki z gotowanym mięsem pokrojonym w plastry (dodając doń ulubione warzywa – choćby świeże pomidorki lub ogórka), na lunch – pożywną sałatkę z kurczakiem, a na obiad nuggetsy lub panierowane kotlety drobiowe, które skutecznie wypierają z polskich kuchni tradycyjnego schabowego. W okresie wiosenno – letnim pierś z kurczaka bardzo często ląduje na grillu – solo lub w formie szaszłyków, w towarzystwie innych mięs oraz warzyw. Smak kurczaka możemy dowolnie podkreślić lub złagodzić podając go z ulubionymi sosami: pomidorowym, czosnkowym, jogurtowym lub śmietanowym.

Mięso drobiowe jest łatwe do przyrządzenia, a przygotowywanie potraw z kurczakiem zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż przetwarzanie np. wieprzowiny, czy wołowiny. Obsadźmy więc drób w roli głównej- z korzyścią dla naszego zdrowia, oczywiście!

Poleć 0 FacebookTwitterPinterestWhatsappThreadsBlueskyEmail
  • Alarmujące sygnały, których nie powinieneś lekceważyć – czas na ortopedę
    Alarmujące sygnały, których nie powinieneś lekceważyć – czas na ortopedę
    Problemy z układem ruchu potrafią rozwijać się po cichu. Z pozoru błaha dolegliwość może przerodzić się w przewlekłą chorobę, jeśli zignorujesz pierwsze ostrzeżenia. Oto objawy, które wskazują, że czas umówić się na wizytę u ortopedy.
  • Złoty łańcuszek w prezencie: jak wybrać idealny upominek, który zachwyci?
    Złoty łańcuszek w prezencie: jak wybrać idealny upominek, który zachwyci?
    Złoty łańcuszek to wyjątkowy prezent, który emanuje elegancją i ponadczasowym urokiem. Wybór idealnego modelu — złoty łańcuszek męski czy damski — może sprawić, że obdarowana osoba poczuje się naprawdę wyjątkowo.
  • wiejskistol
    Wiejski stół i swojskie kiełbasy – tradycja, która zachwyca na każdej uroczystości
    W czasach, gdy coraz więcej osób poszukuje autentycznych smaków i powrotu do kulinarnych korzeni, ogromną popularność zyskują regionalne specjały. Szczególną pozycję wśród nich zajmuje wiejski stół
  • domoweizotoniki
    Domowe lemoniady i izotoniki – nawodnienie z kuchni
    Zadbaj o nawodnienie latem – poznaj przepisy na domowe lemoniady i naturalne izotoniki. Zdrowo, smacznie i bez zbędnych dodatków. Idealne dla dorosłych i dzieci.
  • wakacjezmaluchem
    Wakacje z maluchem – co spakować, by nie zwariować?
    Wakacje z maluchem? Zobacz, co spakować, by nie zwariować i być gotowym na każdą sytuację. Lista rzeczy i praktyczne wskazówki dla rodziców z małymi dziećmi.
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - Kosą po patelni
© 2003-2024 TwojeCentrum.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone.

TwojeCentrum.pl
  • Dom i ogród
  • Matka i dziecko
  • Zdrowie
  • Uroda i kosmetyki
  • Kulinaria
  • Moda
  • Zwierzęta
  • Porady
  • Podróże i turystyka
  • Sport
  • Motoryzacja
  • Firma i praca
  • Finanse
  • Technologie
  • Edukacja
  • Kultura i sztuka
  • Rozrywka
    • Poezja piękna
      • Adam Asnyk
      • Krzysztof Kamil Baczyński
      • Adam Mickiewicz
      • Jan Kochanowski
      • Bolesław Leśmian
      • Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
      • Leopold Staff
    • Wiersze dla dzieci
      • Wanda Chotomska
      • Dorota Gellner
      • Stanisław Jachowicz
      • Michał Jankowiak
      • Maria Konopnicka
      • Julian Tuwim
    • Horoskop Chiński
    • Sennik – znaczenie snów
    • Moc kamieni