„W ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie. To dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Światowej Federacji Dentystycznej (FDI). Nadmierna konsumpcja, szczególnie słodzonych napojów, zwiększa nie tylko ryzyko wystąpienia otyłości i chorób jamy ustnej, zwłaszcza próchnicy, ale także: chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i cukrzycy.” relacjonuje expert.
Przerażajace statystyki uzębienia Polaków.
20 Marca – to niezwykły dzień, który skłania do przemyśleń. To akurat na 20 Marca przypada Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej i szczególnie teraz, zainteresowanie expertów budzi stan uzębienia Polaków. Sytuacja nie wygląda dobrze. „Wprost” powołując się na Ogolnopolski Monitoring Zdrowia Jamy Ustnej wylicza: aż połowa 3 latków zmaga się z próchnicą. Problem dotyczy jednak zdecydowanie większej grupy Polakow, bo aż 85% 6 latków i 90% 18 latków ma ubytki w przynajmniej kilku zębach. „Ponad 70% osób w Polsce ma próchnicę. Mimo, że świadomość społeczeństwa jest coraz większa, nadal nie potrafimy dobrze zadbać o higienę zębów” – komentuje lek. stomatolog J. Witwicka.
Statystyki niosą więc bardzo jasny przekaz – w temacie pielęgnacji jamy ustnej i zdrowych, białych zębów mamy jeszcze przed sobą dużo do zrobienia.
Przyczyny problemów natury stomatologicznej.
Miejsce w jakim znaleźliśmy się w walce o zdrowe zęby i piękny uśmiech jest wynikiem kilku czynnikow. W świadomości Polaków w dalszym ciągu panuje przekonanie, że wizyta u dentysty jest nierozłącznie związana z bólem. A przecież, rozwój technologii umożliwia już nam bezbolesne leczenie. Rownież wysoki standard Polskich świadczeń stomatologicznych znany jest powszechnie w całej Europie.
Dodatkowym utrudnieniem w dbaniu o zdrowie naszych zębów bywa także przyzwyczajenie, by na dentystyczny fotel usiąść wtedy, kiedy ubytki nie dają nam już spokoju. Takie sporadyczne wizyty u specjalisty nie tylko wpływają na zły stan uzębienia, ale również negatywnie oddziaływują na pewność siebie i relacje z innymi.
Kolejną przyczyną problemów Polaków z próchnicą są niestety trędy konsumpcyjne. Wraz ze wzrostem zasobności Polaków i ich standardów żywieniowych, zwiększyła się również konsumpcja produktów na bazie cukru. „W ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie. To dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Światowej Federacji Dentystycznej (FDI). Nadmierna konsumpcja, szczególnie słodzonych napojów, zwiększa nie tylko ryzyko wystąpienia otyłości i chorób jamy ustnej, zwłaszcza próchnicy, ale także: chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i cukrzycy.” – argumentuje dr hab. n. med. W. Bednarz, wice-prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego.
Co robić?
Ze względu na powszechność problemów z zębami, nie dziwi coraz większy nacisk na profilaktykę walki z próchnicą i chorobami jamy ustnej. W końcu chyba każdy chciałby widzieć swoje zęby białe i zdrowe – a przy tym elektryzować otoczenie uśmiechem. Na szczeście oprócz szeregu metod związanych z higiena jamy ustnej i badaniami kontrolnymi w gabinetach stomatologicznych, uzbrojeni jesteśmy w również inne środki. Znanylekarz.pl, iStomatolog.pl, Najlepszylekarz.pl, czy Medicoland.pl to tylko część z dostępnych portali internetowych z informacjami o specjalistach w okolicy. Inne, takie jak abc.zdrowie.pl czy Infozdrowie24.pl opisują zmiany chorobowe i ich przyczyny.
Rozwój stomatologii estetycznej.
Elektryzujący uśmiech to jednak nie tylko brak zmian próchnicowych. Ważną rolę odgrywa tutaj kształt i barwa zębów, które na szczęście możemy moderować np. wybielaczami do zębów. O jednej z ciekawszych opcji dostępnych na rynku pisał Cosmopolitan. Preparaty wybielające marki Dr. Martin Schwarz usuwają z powierzchni zębów przebarwienia organiczne powstałe wskutek palenia papierosów, picia kawy i herbaty w sposób bezpieczny dla szkliwa. Sesja wybielania trwa jedynie 30 min, a efekt widoczny jest już po pierwszym użyciu. Jeśli więc wkładać tyle wysiłku w walkę z próchnicą, to czemu nie pójść o krok dalej i stworzyć swój wymarzony, doskonały uśmiech?