Gdy słyszymy „Wino Organiczne” zapewne wielu z nas nie kojarzy się to dobrze. Moda na bycie fit i eko zaszła niektórym mocno za skórę, i wiedząc że coś produkowane jest zgodnie z tą ideą z góry zakładają się, że nie jest to tak dobre. Czy tak naprawdę jest? Czym właściwie jest wino organiczne?
Winem organicznym określamy wina produkowane z winogron uprawianych bez użycia nawozów chemicznych, pestycydów i herbicydów. Jest sto stosunkowo dość nowy termin, gdyż używany jest od około 3 lat, kiedy to Unia Europejska zatwierdziła istnienie takiej odmiany alkoholu, o niskiej zawartości siarczyn. Często do produkcji win organicznych wykorzystuje się dzikie drożdże i nawozy organiczne, a ogranicza się niektóre technologie takie jak elektrodializę. Ponadto organiczne jest także użycie środków klarujących oraz filtrowanie. Istnieje również ograniczenie regulujące ilość siarczynów o około 30%, oraz ograniczenie dotyczące dwutlenku węgla. Dokwaszanie dopuszczalne jest tylko za pomocą kwasów naturalnych. Część producentów odchodzi również od regulowania temperatury w trakcie fermentacji wina.
Co ciekawe, wina organiczne mogą się różnić pomiędzy winnicami, w których to producenci decydują o sposobie ich wytwarzania. I tak jedni z nich unikają chemikaliów, inni niektórych technologii, inni drożdży, inni siarkowania, jeszcze inni regulowania temperatury. Każdy sposób ograniczenia sztucznych procesów i produktów jest dobry. Część winnic w celu dostarczenia naturalnych nawozów hoduje własne zwierzęta, a środki ochrony roślin są tylko i wyłącznie pochodzenia naturalnego. Oprócz tego typu działań produkcja wina organicznego nie różni się niczym od produkcji standardowego wina.
Dodatkowo wina organiczne mają w sobie cechy wina biodynamicznego. Oznacza to produkcję wina zgodną z kalendarzem upraw biodynamicznych ( w oparciu o ustawienie planet i księżyca). O dziwo, wbrew pozorom wina organiczne to nie wymysł odległych krajów. To właśnie Europa jest liderem w produkcji win organicznych.
Winnice stosujące się do tych zasad otrzymują specjalne certyfikaty potwierdzające uprawę organiczną. Tylko wino z takim certyfikatem daje gwarancję i 100% pewności, że jego uprawa była organiczna od początku do końca.
Wina organiczne zyskują coraz to większą popularność. Konsumenci doceniają ograniczenia sztucznych dodatków i naturalną produkcję w coraz to większym stopniu. Szeroki wybór win organicznych dostępny jest między innymi w sklepie Zielone Butelki. Zachęcamy do skosztowania tej odmiany wina, i przekonania się o różnicach smakowych „na własnej skórze”.