Informacje - Kulinaria

Sushi w domu – jak zrobić?

Sushi uważane jest za bardzo zdrową potrawę, mającą pozytywny wływ na naszą przemianę materii i kondycję zdrowotną, a jakże smaczną i ekskluzywną! Moda na sushi przyszła samej Japonii, gdzie powstała sama tradycja przygotowywania potraw z surowej ryby. Jest to potrawa, która w wykonaniu będzie tą nieco czasochłonną i pracochłonną, dlatego większość z nas aby spróbować japońskiej kuchni wybiera się do pobliskiej restauracji, których to na rynku jest coraz więcej. Czy sushi możemy przygotować w domu? Oczywiście, że możemy. Wymaga to jednak czasu i wprawy, którą nabiera się z czasem. Nikt jednak nie umiał wszystkiego od razu, więc spójrzmy na podstawowe kroki w przygotowywaniu wyśmienitego i ekskluzywnego sushi.

Jakie składniki będą nam potrzebne? Głównymi składnikami sushi jest surowa ryba i ryż, które stanowią podstawę tego dania.

Najważniejsza jest ryba, którą musimy wybierać bardzo ostrożnie. Jak wiemy – sushi to danie, w którym króluje surowa ryba. Musi ona być przede wszystkim świeża i raczej niemrożona. Mrożona ryba już nie będzie smakować tak samo, dlatego najlepszym sposobem będzie zakup jeszcze żywej lub świeżo oczyszczonej ryby – będziemy mieli wtedy pewność, że ryba rzeczywiście jest świeża. I tutaj względem naszych upodobań i gustu, wybrać możemy zarówno łososia jak i maślaną. Wybór ryby jest bardzo istotny, bowiem niektórych ryb nie można jeść na surowo – jak na przykład węgorz, który ma trującą krew i musi zostać poddany obróbce kulinarnej.

Zaraz obok ryby musimy odpowiednio i właściwie wybrać ryż do naszego sushi. Najważniejszą zasadą jest proces, w którym to myjemy i opłukujemy ryż. W tym celu należy przesypać odpowiednią ryż do miseczki i płukać pod letnią wodą, aż ta przestanie być mętna. Dzięki temu ryz nie tylko będzie czysty, ale będzie kleisty. Po oczyszczeniu ryżu zostawiamy ryż w miseczce na pół godziny tak, by woda była powyżej ryżu o około 20%. Woda i jej ilość w tym przypadku mają ogromne znaczenie, dlatego nie można z nią przesadzić. Po tym czasie wypłukujemy ostatni raz i zaczynamy gotować w garnku, tak samo z o 20% większa ilością wody od samego ryżu. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż cała woda wyparuje. Po ugotowaniu powinniśmy zostawić ryż na około 15 min.

Sos do ryżu nadaje tego specyficznego smaku i zapachu w całym sushi. Przygotowujemy go z octu ryżowego, cukru i szczypty soli – nic trudnego. Do ostygniętego ryżu wlewamy sos, który spaja całość, dzięki temu ryż staje się kleisty i będzie idealny do klejenia rolek. Ważne jednak, by ryż był dobrze wystudzony.

Reszta składników takich jak awokado, ogórki, mango i inne, musimy dobierać wedle własnego gustu i upodobań. Klejenie rolek sushi nie należy do najłatwiejszych i z pewnością zanim zrobimy idealne sushi, to trochę czasu minie. Sushi występuje w różnych formach i konfiguracjach, ale wszystkie mają jedną niepowtarzalną cechę – łączy je niepowtarzalny aromat i smak, którego nie uzyskamy w żadnej innej potrawie. Sushi nie tylko dobrze smakuje, ale również ma niesamowicie korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Więcej informacji
Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi - najlepsze Sushi w Warszawie


    Data: 2016-04-12


Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Chwilówka na zakup smartfona – jak wybrać tę najlepszą?
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez nowoczesnego telefonu, który, dzięki dużej ilości aplikacji, może z powodzeniem zastąpić komputer. Z badania przeprowadzonego przez Zenith („Mobile Advertising Forecasts 2017”) wynika, że w 2017 roku 64% dorosłych Polaków posiadało własny smartfon, a liczba ta stale rośnie. Awaria telefonu lub jego uszkodzenie oznacza w dzisiejszym świecie niemałą tragedię. Co zrobić, gdy brakuje pieniędzy na zakup nowego aparatu? Można skorzystać z chwilówki, by nabyć smartfon i odzyskać kontakt ze światem. więcej »
Moskitiera - hit czy kit?
Wiosna, lato... - piękne pory roku, dzień jest wtedy dłuższy, a wieczory przy otwartym oknie przyjemne. Jednak całą cudowną atmosferę często zakłócają nam małe, nieraz złośliwe stworzenia - muchy, ćmy lub komary. Jak temu zaradzić? więcej »
Raty czy gotówka? Zobacz, co opłaca się w Twojej sytuacji?
Często, przed zakupem, np. samochodu zastanawiamy się, czy lepiej kupić go za gotówkę, czy wziąć na raty. Obecnie na rynku istnieje wiele firm, które posiadają ofertę rat oprocentowanych na 0%. Na co warto zwrócić uwagę przy podejmowaniu takiego wyboru? Co opłaca nam się bardziej? więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Kosą po patelni | Kolorowa Ryba | MiniMili.pl | Spice Things Up | Hapi Hapi |