Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Zdarza się, że nie jesteśmy w stanie uzupełnić niezbędnych składników poprzez dietę, co może negatywnie wpływać na samopoczucie i naszą odporność. Jakie środki na wzmocnienie warto przyjmować?
Czym są suplementy diety?
Suplementy diety to produkty, które w swoim składzie posiadają skoncentrowane składniki odżywcze, czyli minerały, witaminy, aminokwasy czy ekstrakty roślinne wspomagające funkcjonowanie organizmu. Należy pamiętać, że nie leczą, ale świetnie wspomagają organizm i potrafią zmniejszać prawdopodobieństwo powstawania infekcji. Wybierając suplementy diety, trzeba zwrócić uwagę, czy mogą być również podawane dzieciom. Nie tylko warto je przyjmować w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Latem również jesteśmy narażeni na choroby wirusowe czy bakteryjne. Wystarczy choćby zmiana temperatury, gdy wchodzimy do klimatyzowanego pomieszczenia.
Dlaczego suplementacja jest ważna dla organizmu?
Należy pamiętać, że suplementy są jedynie uzupełnieniem codziennego jadłospisu. Mogłoby się wydawać, że wraz z pożywieniem dostarczamy niezbędnych substancji, jednak wymagałoby to spożywania dużej ilości jedzenia. Często produkty dostępne w sklepach są mocno przetworzone, przez co tracą witaminy i minerały. Konsekwencją niedożywienia organizmu mogą być spadek odporności, większa podatność na choroby, złe samopoczucie, zmęczenie czy osłabiona koncentracja. Wówczas bardzo dobrym rozwiązaniem są środki na wzmocnienie w postaci suplementów diety.
Suplementy jako uzupełnienie zbilansowanej diety
Czym tak naprawdę jest zbilansowana dieta? To sposób odżywiania, który zapewni nam odpowiednią ilość składników odżywczych. Warto pamiętać o utrzymani bilansu energetycznego, w którym zachowujemy równowagę pomiędzy aktywnością fizyczną a kalorycznością posiłków. Inne zapotrzebowanie mają dzieci, dorośli, osoby po kuracji antybiotykowej, kobiety w ciąży czy sportowcy. Zbilansowana dieta zakłada spożywanie 5 posiłków dziennie, gdzie około 50% energii pochodzi z węglowodanów, 30% z tłuszczów, 10% z pełnowartościowego białka i 10% z cukrów. W każdym posiłku powinny znaleźć się węglowodany złożone (np. pełnoziarniste pieczywo i makarony, płatki zbożowe, brązowy ryż, kasze), duża ilość warzyw, białko (np. chude mięso, ryby, nabiał, jajka lub produkty sojowe) i nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto również spożywać owoce, które są cennym źródłem witamin, minerałów i błonnika.
Doskonałe środki na wzmocnienie
Gdy organizm jest osłabiony, warto regularnie pić ciepłą wodę z miodem i cytryną, nieprzetworzone herbaty malinowe, czosnek, napary z lipy. Bardzo dobrym rozwiązaniem są środki na wzmocnienie w postaci syropów. Zawierają skoncentrowane ekstrakty roślinne, wspomagające układ odpornościowy. Zalecane są zarówno w trakcie trwania choroby, jak i po jej zakończeniu. Jednym z syropów polecanych przez lekarzy jest Alpikol, który zawiera bardzo cenne dla organizmu substancje, czyli wyciąg z owoców bzu czarnego, wyciąg z korzenia pelargonii afrykańskiej, Beta-glukan oraz sproszkowane owoce malin. Mogą go przyjmować dzieci od 3. roku życia.