Kategorie - Zdrowie - Kulinaria

Produkty bezglutenowe w sklepach – większa dostępność, lepsza jakość

Żywności bezglutenowej na sklepowych półkach jest coraz więcej, przybywa również osób, które po nią sięgają. Przy wyborze najlepiej jest kierować się jakością i dokładnie czytać składy, im prostsze, tym większa szansa na zdrowy produkt.

Coraz więcej produktów bezglutenowych

Jeszcze niedawno żywność bezglutenowa była dostępna w bardzo ograniczonym zakresie. Nie zawsze była dobrej jakości, a jej smak pozostawiał wiele do życzenia. Obecnie firmy prześcigają się w opracowywaniu coraz lepszych produktów, zarówno jeśli chodzi o walory smakowe, jak i naturalność składu. To doskonała wiadomość, jest bowiem w czym wybierać i łatwiej skomponować zbilansowaną dietę, mając do dyspozycji tak wiele możliwości. Przybywa różnych rodzajów chleba, makaronów, można również kupić kasze i inne produkty naturalnie bezglutenowe z dodatkowym z oznaczeniem o braku choćby śladowych ilości glutenu. Nie ma już problemu ze znalezieniem przekąsek – ciastek, chrupków lub paluszków, choć w tym przypadku szczególną uwagę warto zwrócić na składy. Co ciekawe, na rozwoju tej gałęzi produktów korzystają również osoby na diecie tradycyjnej, niektóre bardzo wartościowe zboża zyskały bowiem swoją popularność głównie dzięki temu, że nie zawierają glutenu, a im większa różnorodność składników w jadłospisie, tym większa szansa na zapewnienie organizmowi wszystkiego, co niezbędne każdego dnia.

Jakość żywności bezglutenowej

Osoby, które muszą wykluczyć z diety gluten są zmuszone do rezygnacji z wielu produktów, również tych, które są bardzo odżywcze. Dlatego powinny zwracać szczególną uwagę na jakość swoich posiłków i włączanie do jadłospisu naturalnie bezglutenowych zbóż, które obfitują w sole mineralne, witaminy i substancje prozdrowotne. Mowa o popularnych pełnoziarnistych produktach gryczanych, jaglanych i ryżowych, ale także o zbożach takich quinoa, teff lub amarantus. Bardzo ciekawą opcją są również bogate w białko makarony lub mąki wytwarzane z roślin strączkowych czy orzechów. W miarę możliwości dobrze jest unikać licznych zagęszczaczy i konserwantów, a także wybierać produkty z certyfikatem ekologicznym. 



    Data: 2020-02-03
Najnowsze artykuły:





Komentarze:

Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.
Polecamy produkty