O dobroczynnym wpływie olejów tłoczonych na zimno powiedziano już wiele. Niewątpliwie są one potrzebne w naszej diecie i powinny być dostarczane w różnych formach. Ale czy wszystkie oleje tłoczone na zimno dostępne w sklepach są zdrowe? Niestety niekoniecznie. Ich jakość, a co za tym idzie wartości odżywcze i zdrowotne są uzależnione od wielu czynników, które nie zawsze zależne są od dystrybutora czy właściciela sklepu.
Dlatego osobom szukającym naprawdę wysokiej jakości produktów polecamy kupno domowej prasy do oleju. Jednorazowa inwestycja przyniesie długofalowe korzyści i pewność, że spożywamy produkty możliwe najwyższej klasy.
Dlaczego nie wszystkie oleje ze sklepu są dobre?
Jakość oleju, jak i w zasadzie wszystkich produktów spożywczych, zależy przede wszystkim od użytych w produkcji składników. Niestety nie wszyscy wytwórcy informują o pochodzeniu poszczególnych ingredientów. Najczęściej tą wiedzą dzielą się tylko producenci w przypadku korzystania z zasobów upraw ekologicznych – ich cena jednak na ogół jest wyższa niż innych, dla niektórych może być nawet zaporowa. Wytwarzając olej w domu, za pomocą prasy do oleju, wiemy z jakimi nasionami mamy do czynienia. Możemy je kupić u zaufanego rolnika lub skorzystać z tych, które sami wyhodowaliśmy. To jednak nie wszystko.
Oleje tłoczone na zimno to dość delikatne produkty. Wymagają przechowywania w chłodnym pomieszczeniu, bez dostępu do światła słonecznego. W innym przypadku jełczeją, tracąc swoje wartości odżywcze, a niektóre nawet stają się niebezpieczne dla zdrowia. Trzeba przyznać, że nie każdy dystrybutor dba o to, aby dostarczyć w sposób bezpieczny do sklepu swoje oleje. Nawet jeśli produkt został wytworzony z jak najwyższej jakości ziaren, ale źle transportowany – będzie słabej jakości. Wiedza na temat przechowywania oleju tłoczonego na zimno to kolejny argument działający na korzyść domowej prasy do oleju.
Kierując się zatem zasadą ograniczonego zaufania, najlogiczniejszym wyjściem wydaje się kupno oleju tłoczonego na zimno z bardzo wiarygodnego źródła lub kupno prasy do oleju.
Korzyści z posiadania prasy do oleju
Bezpieczeństwo i jakość – jak już zostało powiedziane, inwestycja w prasę do oleju pozwala zapanować nad tymi dwiema kwestiami oraz zminimalizować ryzyko spożywania niskiej wartości produktów do minimum.
Oleje tłoczone na zimno mają bardzo krótką datę ważności, najczęściej trzeba je spożyć w ciągu kilku tygodni od otwarcia. Oznacza to, że kupując dużą butelkę oleju, prawdopodobnie część jej zawartości się zmarnuje. Posiadając prasę do oleju możemy wyprodukować go tyle, ile faktycznie potrzebujemy – dokładną ilość do sałaki, do wcierki do włosów czy w innym celu. Jest to działanie nie tylko ekologiczne, ale także less waste.
To nie wszystkie zalety z posiadania prasy do oleju. Jedno urządzenie może być wykorzystywane do tłoczeniu oleju z wielu różnych produktów. Nie zajmuje dużo miejsca, a jego obsługa jest banalnie prosta. Warto sprawdzić to samemu – inwestując w profesjonalną prasę do oleju.
Więcej informacji na temat pras do oleju znajdziecie na stronie: